Nu ser vi fram emot 2024! Ett tema blir vatten och musiken i litteraturen. Vi ska även gräva ned oss litet mer i just pitesamiskan, ett språk som i högsta grad var aktivt fram till 1800-talet i Arjeplogs kommun. Om allt faller väl ut kommer vi att ha gäster från Ukraina och Finland. Rita in dessa datum i din almanacka, 18-21 juli 2024. Välkommen!

 

Program

Programmet kommer fortlöpande att presenteras här.
Vi startar torsdag den 18 juli 2024 med avresa från Skellefteå kl. 8.15 med buss. Vi hämtar upp deltagare efter vägen och det blir berättelser medan vi rullar fram i riktning mot fjällen. Första kvällen drar vi igång seminarier kl. 18.
2023 års program finns här och kan ge en idé om hur vi planerar dagarna: https://topofarjeplog.org/2023/07/valkommen-bok-vandring-20-23-juli-2023/

Boende

Vi rekommenderar er att boka tidigt när det gäller fyrabäddslägenheter vid Jäckviksliften.
Här vänder man sig direkt till Jäckviks Fjällcenter, info @ jackvikfjallcenter.com, tel 0961-211 40.
Det finns gott om möjligheter till övernattning i Arjeplogs kommun. Se här: https://www.arjeploglapland.se/boende/
Bokning av vandrarhemsplatser i Kyrkans Fjällgård sker fr o m 1 april 2024 via maria @ midsommarudden.se

Om Jäckvik / Jäggeluaktta

I byn finns 32 bofasta, men under vissa perioder kan här finnas uppemot tvåtusen., kanske fler. Det beror på att platsen vid Hornavan har många fritidshus. Jäckvik stavas även Jäkkvik. På pitesamiska blir det Jäggeluaktta.
Här kan man läsa mer om Jäckvik med fokus på vinterturismen: https://jackvik.se/

Under Bok & Vandring arrangeras många naturvandringar. Här är vår guide Thomas Öberg – tillfälligt dold bakom nordisk stormhatt. Fullständigt latinskt namn på denna giftiga växt är Aconitum lycoctonum subsp. Foto Maria Söderberg

Författaren Tina Harnesk i samtal med Mikael Berglund i Jäckviksgården. Foto Maria Söderberg

Om en extra vandring i anslutning till 2023 års Bok & Vandring med geologen och författaren Sergey Lebedev: https://silvervagen.com/2020/09/geolog-sergey-lebedev-om-gruvan-pa-nasafjall-det-maste-ha-utforts-ett-hart-arbete-har/ Nasafjäll 24 juli 2023. Foto Maria Söderberg

Musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj och poeten Uladzimir Njakljajeu från Belarus i samtal med Stefan Eriksson under Bok & Vandring 2023. Foto Maria Söderberg 

 

De pitesamiska orden berättar: På tur med Ann-Charlotte Sjaggo

Nasafjällepoken: Tidig industri vid Drivhusviken

En speciell utmaning: Tjårok i Piteälvsområdet 1 398 m ö.h.