Vy västerut mot Sädvvájávrre. Foto Maria Söderberg

 

Morgontur med vy & fika

Välkommen med på en tur till Ribrebouvddas topp! I anslutning till Bok & Vandring arrangeras denna tur, men den är öppen för alla.
Start kl. 7.15 fredag 20 juli 2024 från parkeringen nedanför fjället vid Ringselet (se karta). Kl. 7.00 åker vi från entrén till Kyrkans Fjällgård. Vi har nio platser att erbjuda i minivan för dig som deltar i Bok & Vandring, skriv upp dig på lista!
Det blir 6 km vandring med fantastisk utsikt över Sädvvájávrre och fjällområdet. Var beredd på att det är litet blött i skogspartiet några hundra meter och att vi går hyfsat raskt, dvs man bör ha viss vana att gå i fjällterräng.
Vi bjuder på fika. Ca 3,5 tim. Under vandring kommer Ann-Charlotte Sjaggo att berätta om de pitesamiska landskapsnamnen. Vi bjuder på fika på toppen och en macka.
Guide: Maria Söderberg.
Längd: ca 3 km en väg om du tar fyrhjulingsspåret. Startpunkten ligger 73 km väster om Arjeplog.
Tid: Vi är tillbaka på parkeringen ca kl. 10.30.
Pris: Gratis för alla med Bokpass i Bok & Vandring, övriga 60 kr inkl. fika.

Vill du gå på egen hand? Se kartan! Det är svårt att gå vilse när du ska ta dig till toppen av Ribrebuovdda. Längst upp finns nämligen en stor mast. Man går längs en fyrhjulingsled / stig.

Tjurtallskidan markerade silverskatten

Så hittar du till startplatsen nära Ringselet! Kartunderlag Lantmäteriet 2024.

 

 

 

Här finns boken Ortnamnen i Arjeplog/Árjepluovve – en berättelse om landskapet och folket av Ann-Charlotte Sjaggo som pdf: https://septentrio.uit.no/index.php/samskrift/article/view/4854/6389
Läs mer om samiska namn i fjällen: https://topofarjeplog.blogspot.com/2017/05/ann-charlotte-sjaggo-de-samiska-namnen.html?fbclid=IwAR3D4u7aO-Dj5zwqOJRv1QUMCP7dJI7xipdJGQ0qtKvSrpja0m0RUa3Ao1E

Ann-Charlotte Sjaggo och Maria Söderberg diskuterar namn på fjälltoppar. Ann-Charlotte är socionom och har en filosofie magisterexamen med samisk historia och kultur med tillägg av samiskt språk A-,B-,C-,D- kurs. 

Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta 18-21 juli 2024

På väg till toppen av Ribrebuovdda. Här är vi nära trädgränsen. Solen värmer – klockan är strax innan halv nio. Foto Maria Söderberg