Ett samhälle med 386 invånare (2022). Foto Maria Söderberg

Sulitjelma måndag 22 juli 2024:
Besöksgruva & litteraturseminarium

Vi samåker till Sulitjelma från Jäckvik söndag 21 juli. Start kl. 17. Resan tar ca 3 tim (19,5 mil) via väg 95 och E6, men med några stopp blir det förstås längre. Önskar du starta resan från Arjeplog avgår bussen från torget kl. 16. I Fauske blir det övernattning och dagen efter visning i besöksgruvan. Här finns en chans att se denna speciella plats vid fjällets fot. Sträckan Jäckvik till Rognan kommer vår guide Ronald Nystad Rusaanes att berätta om gränstrafiken under andra världskriget mellan Junkerdal och Vuoggatjålme från ett norskt perspektiv. Han kommer även att berätta om ”Truls” vid vilstugan vid gränsen som en gång fungerade som spioncentral med namnet ”Sepals III”. Vi gör ett stopp vid Nordland Nasjonalparksenter. Vår guide visar oss Blodveimuseet i Rognan. Övernattning i Fauske.
Pris – vi återkommer strax.
Minimiantal för bussresan: 20 pers. Anmälan senast en vecka innan. Dock kommer programmet att genomföras, men då får man ta med egen bil. Till Sulitjelma ska vi! 

Söndag 21 juli 2024

Kl. 16.00 Avresa torget Arjeplog
Kl. 17.00 Avresa från Jäckvik. Med guide Ronald Nystad Rusaanes.
Kl. 18.30 Nordland Nasjonalparksenter och Adde Zetterquist kunstgalleri. De öppnar bara för oss.
Vi ser aktuell utställning med guide.
ca kl. 20 Blodveimuseet i Rognan
ca kl. 22 Övernattning i Fauske

Program måndag 22 juli 2024

Avresa från Fauske kl. 9
Samling utanför Sulitjelma gruvemuseum för en introduktion.
Kl. 11 Besöksgruvan – guidad visning. Läs mer här. Max 18 deltagare i vår grupp, anmälan via: maria @ midsommarudden.se. Pris 300 kr / pers.
(Kontaktperson: John Gunnar Olsen, museumsmedarbeider Nordlandsmuseet).
Kl. 13.00 Tid för lunch
Kl. 14.00 Litteraturseminarium (mer info kommer!)
Kl. 16 Retur till Arjeplog med buss.
(Programmet uppdateras).

Mot aftonen är vi några som tar oss vidare. Guide kommer att finnas med, men vandringen sker på eget ansvar och det är viktigt att ha med rätt utrustning. Mer information följer.

Bodö – Europeisk kulturhuvudstad

Vi vill förstås tipsa om att det pågår även en mängd aktiviteter på andra sidan gränsen. 2024 är Bodö en av de Europeiska kulturhuvudstäderna. Klicka & läs mer här!

Vandringstips!

Sulitjelmamassivet runt – vandringsäventyr med extra allt!

Litteraturtips

Här är några lästips, fler kommer.
Sulitjelma var solens øye
av Marit Lund Bødtker (2023).
Opprøret på Langvannsisen : arbeiderhistorie i Sulitjelma gjennom 100 år av Viktor Evjen. Skutvik forlag, 1992.
Pelle Molin med texten ”Strejk vid Sulitjelma” 1894: https://www.sulisavisa.no/historielag/Bibliotk/Molin/Molinprt.htm
Sulis av
Dag Skogheim (1980).
Sulitelma-sånger (1865) av Elias Walfrid Dufva:  https://litteraturbanken.se/f%C3%B6rfattare/DufvaEW/titlar/Sulitelmas%C3%A5nger/sida/3/faksimil

Diamantborring i Koppartoppen tidigt 1900-tal. Foto från
Ivar Kristiansens fotosamling / Sulitjelmakalenderen 2007.

Kort bakgrund och om filmen «Sulis 1907»

Innan brytningen startade i Sulitjelma låg platsen väldigt avlägsen. Samer hade bott i området i Sulitjelma under lång tid. Förmodligen de första att flytta in i området förutom samerna är medlemmarna i gränskommissionen 1762. År 1807 genomförde Göran Wahlenberg observationer och undersökningar i bergen omkring Sulitjelma. I och med detta blev Sulitjelma-massivet det bäst beskrivna fjällområdet i Skandinavien. Wahlenberg besökte även glaciärområdet på den svenska sidan. De första röjningsmännen bosatte sig omkring 1848. Dessa livnärde sig på boskap, skogsbruk, jakt och fiske, samt sålde ved. Samen Mons Andreas Petersen (1829–1886) är den som är känd för upptäckten av koppar. På somrarna brukade han ta ut timmer från de stora tallskogarna i trakterna kring Langvatnet. Han hade då noterat rostkanaler i berget.

Bild från filmen «Sulis 1907».

År 1858 hittade han något där som han trodde var guld. Fyndet togs till köpmannen Bernhard Koch i Venset, som menade att vikten knappast kunde hålla med om att det var guld. Koch var intresserad av geologi och malmfynd, men gick inte själv upp till Langvassdalen förrän 1866. Med sig hade han länsmannen i Skjerstad, som ägde området där fyndet låg, samt bergsmannen Ole Gundersen Moland från Østerkløft. På denna resa gjordes intressanta upptäckter vid Furuhaugen och Sandnesodden. Dessa fynd lästes upp i Skjerstad den 27 maj 1866. Trots rykten om metallförekomster i Sulitjelma hände inget mer förrän 1876. Den sommaren hittade röjningsmännen Mads Pedersen från Solvik och Sakarias Sørensen och Søren Larsen från Sulitjelma ännu fler malmstenar. De tre männen kontaktade Koch för att dela med sig av sina upptäckter. Läs mer här: https://no.wikipedia.org/wiki/Sulitjelma_gruber

Bild från filmen «Sulis 1907».

Filmaffischen från 2023.

Filmen ”Upproret” – originalnamn är ”Sulis 1907” – är en norsk historisk action-dramafilm från 2023. Filmen är regisserad av Nils Gaup med manus skrivet av Christopher Grøndahl. Den skildrar 18-årige Konrad som är i desperat behov av jobb och får anställning i gruvan. Det är brutala villkor för arbetarna och förhållandena blir inte bättre när den cyniske Olof Wenström (spelad av Simon J Berger) blir chef för gruvbolaget, skriver filmdistributören: ”Uppror blossar upp och den socialistiska aktivisten Helene Ugland manar till kamp. Kapitalisten Wenström har dock andra planer. Mitt i konflikten står den unge Konrad”.

”Det var nok ikke i Sulitjelma gjennombruddet for fagorganiseringen i Norge kom, sier historiker om filmen «Sulis 1907». Han synes likevel det er greit at filmteamet tar seg noen friheter.”
https://www.forskning.no/film-historie/historiker-sier-filmen-sulis-1907-tar-seg-noen-friheter-et-stykke-diktning-som-skal-fa-folk-pa-kino-svarer-manusforfatteren/2269757

Inflygning till glaciärisområdet med vy i väster, mot Norge. Den nybildade Issjön delas mellan Sverige och Norge. Men till följd av smältningen har även ytterligare en mindre sjö bildats efter 2013. Foto Maria Söderberg

 

 

Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta 18-21 juli 2024

Guidad visning: Glaciären Sálajiegŋa minskar i allt snabbare takt

Resan från Jäckvik tar ca 2,5 tim (19,5 mil) via väg 95 och E6, men med några stopp kanske tre timmar.