Välkommen! Vi ser fram emot fina dagar vid Hornavans strand. I år uppmärksammar vi vatten litet extra och fortsätter ta oss an Barentsregionens egenheter. Det blir guidade vandringar – korta och litet längre. Vi ska även gräva ned oss litet i just pitesamiskan, ett språk som i högsta grad var aktivt fram till 1800-talets mitt i Arjeplogs kommun. Som alltid uppmärksammar vi författare och journalister som lever under hot och vars yttrandefrihet är ifrågasatt.
En vanlig fråga är: ”Behöver man förboka?” Nej, det är bara att komma!
Var ligger alla platser? Orientera dig på Lantmäteriets karta här.

 

 

 

Programmet presenteras fortlöpande. Nyheter och uppdateringar finns i vår Facebook-grupp, klicka här. Vi startar torsdag den 18 juli 2024 med avresa från Skellefteå kl. 8.15 med buss. Vi hämtar upp deltagare efter vägen och det blir berättelser och stopp i Missenträsk, Arvidsjaur och Arjeplog med Silvermuseet. Första kvällen i Jäckvik drar vi igång med seminarier kl. 18. Årets bonusdag sker i Sulitjelma, Norge.

 

 

Vi är oerhört tacksamma för de som stödjer Bok & Vandring!
Dessa har hittills på olika vis bidragit. Utan er ingen bok- och vandrarfest. 

Röster om Bok & Vandring

Författaren Åsa Larsson: ”Tack fantastiska, härliga Bok & Vandring i Jäckvik för fyra dagar som jag har svårt att finna ord för. Vandringar, natur, möten, föreläsningar, musik, utomhusmåltider tillagade på muurika. Vi är hänförda och uppfyllda. Jag har under mina tjugo år som författare aldrig upplevt något liknande. Själv hade jag lyxen att få Pia Mariana Raattamaa Visén, författare som moderator. Hur roligt kan det vara att sitta på scénen? Vi pratade om kvinnor och kor och döden och arvet och skrattade mycket”.

Reporter Eva Elke: ”Tack för en fantastiskt fin festival! Alldeles uppfylld av alla intressanta berättelser och fina samtal!”

Författaren Arne Müller: ”Bland många bokmässor och litteraturfestivaler jag varit med på är detta en av de allra bästa. Programmet var jättebra. Alltifrån deckarförfattaren Åsa Larsson till Anneli Rogeman, som skrivit ”Mönstersamhället Boliden” (bilden). Tyvärr missade jag de ryska författare som medverkade, som gav inblickar i läget i landet. Kombinationen med vandring är perfekt. Det behövs för att man sedan ska kunna sitta och lyssna undet flera timmar. Jag hade gärna varit med på någon av fjällvandringarna, men hann i alla fall följa med på en rundvandring i Jäkkvik, som gav en intressant beskrivning av fjällbyns historia och nutid. Tillsammans med Erland Segerstedt höll jag i två punkter på programmet. På fredag pratade vi om och visade bilder ur KliMat-boken och på lördag var temat de 1000 miljarder som ska investeras i stålverk, batterifabriker m m i norra Sverige. Det märktes återigen vilket engagemang denna fråga väcker. Jag kan verkligen rekommendera alla som uppskattar böcker och storslagen fjällnatur att redan nu göra en notering i almanackan den sista helgen i juli nästa år”.

Bildpoet Peder Lundkvist: ”Det har kommit att bli årets höjdpunkt”.

Om Jäckvik / Jäggeluaktta

I byn finns 32 bofasta, men under vissa perioder kan här finnas uppemot tvåtusen, kanske fler. Det beror på att platsen vid Hornavan har många fritidshus. Kungsleden passerar genom byn. Jäckvik stavas även Jäkkvik. På pitesamiska blir det Jäggeluaktta. Här kan man läsa mer om Jäckvik med fokus på vinterturismen: https://jackvik.se/

Topptur till Pieljekaise, 1 137 m.ö.h.

Vandra när det är ljust! Passa på att gå upp till nationalparkens spännande utsikt. 700 meters stigning, ca 7 km en väg och det tar ca 4,5-5 tim tur och retur. Start parkeringen Kungsleden (se karta). Mer info med Nenne Åmans bilder och text, klicka här.

Med Lestanders Buss till Jäckvik. Start i Skellefteå kl. 8.15. Pris 300 kr för enbart bussturen där guidad visning i Missenträsk ingår. Med Bokpass ingår turen. Foto Maria Söderberg

 
Program Bok & Vandring 18-21 juli 2024 Prel. version 7/4-24.


Torsdag 18 juli 2024

Utställning om Sara Lidman – i Missenträsk gör vi ett stopp!

Avresa från Skellefteå med Lestanders Buss kl. 8.15 vid Sara Kulturhus, Torggatan 7. (Kom en kvart innan). Vi hämtar därefter upp de som kommer med tåget till Jörn (ankomst kl. 9.20). Under den första sträckan berättar vi kort om den historiska Silvervägen och litterära personer som finns i anslutning till sträckan. Stieg Larsson och Stina Jackson är två av dem! Vi har en särskild Quiz i bussen med priser som baseras på dessa två författares böcker.
Nästa stopp blir Missenträsk. Självklart ska vi uppmärksamma att det är 100 år sedan Sara Lidman (1923-2004) föddes. Vi stannar till i Missenträsk och får en guidad visning av utställningen Sara i byn – byn i världen som är framtagen av Ellenor Lindgren i samarbete med Missenträsks bygdegårdsförening och Sara Lidman-sällskapet. Läs mer här. Vi erbjuds också rejält fika.
I Arvidsjaur kan vi plocka upp de som kommer med flyget (anländer till flygplatsen kl. 10.15 från Stockholm) eller som kommer från andra håll. Bussen finns kl. 12.30 på torget. Därefter har vi 85 km till Arjeplog. Här blir det ett längre stopp med möjlighet till lunch, samt besök på Silvermuseet och en guidad visning av Arjeplogs kyrka (20 min.) kl. 14.00 med Maria Söderberg.
Kl. 14.30 Avresa från torget till Jäckvik. Litet guidning under bussresan.
Kl. 15.15 Ankomst till Jäckvik med buss som återvänder till Skellefteå efter ungefär en halvtimmes paus. Det är förstås fritt fram åka tillbaka, om man så vill.
Jäckviksgården från kl. 16.30 – kom och grilla! För 70 kr kan du välja mellan korv, hamburgare, ost och grönsaker / bröd. Plus dryck.
Kl. 16.30 Vi öppnar dörrarna och det finns kaffe, te m m. Vi visar en bildutställning med ortnamn på pitesamiska där orden får en bakgrundsbeskrivning. Här finns information om kommande vandringar, men även tips om du vill gå på egen hand.
Kl. 17.50–17.59 En puff! Bodö – kulturhuvudstad i EU 2024.
Kl. 18.00–18.45 Älven i mig: En resa. Ett vattendrag. En svensk historia. Jannete Hentati berättar om sin bok.
Kl. 18.50–19.20 Fia Kaddik om Piteälven, hantverket och jojken.
19.30–20.10 ”Vatten ger oss liv och möjligheter, men kan också ta liv och i ett svep spola bort de möjligheter som vi så lätt tar för givna”. Marianne Hofman, Jäckvik, och Erland Segerstedt, Storkågeträsk, om sin bok En skvätt om Arjeplog. Bildvisning.
20.20 Pia Mariana Raattamaa Visén om sin bok ”Sammanflätning” – en roman om att inte få begrava och sörja, att inte veta.
21.00–21.20 Bottenvikens skärgård med naturguide Göran Wallin.
21.20–21.45 Programpunkt kommer. 
22.00–22.30 Vilka växter trivs vid ångbåtsbryggan? Botanisk guide berättar och vi bjuder på fika.

Fredag 19 juli 2024

Fredag morgon med två alternativ:
Kl. 7.15 Följ med på en vandring till Ribrebouvddas topp! Avresa Fjällgården kl. 7. 6 km vandring t o r med fantastisk utsikt över Sädvvájávrre och fjällområdet. Var beredd på att det är litet blött i skogspartiet några hundra meter och att vi går hyfsat raskt. Vi bjuder på fika. Ca 3–3,5 tim. Under vandringen kommer Ann-Charlotte Sjaggo att berätta om de pitesamiska landskapsnamnen. Guide: Maria Söderberg. Läs mer här
Kl. 8.00 Vandring längs Kungsleden till raststuga. Samling: Parkering Kungsleden. Mer information kommer. Tid: ca 2 tim. Läs mer här.

Lokal: Jäckviksgården
Kl. 9.30–10.00 Programpunkt kommer.
Kl. 10.00–10.20 Programpunkt kommer.
Kl. 10.30–11.10 Författaren Lars Pettersson om sin senaste bok Urminnes hävd och tidigare romaner som till exempel Kautokeino, en blodig kniv.
Kl. 11.20–12.00 Språkkonsult Peter Steggo, som arbetar vid Samiskt Språkcentrum, om boken Alvos giehto – förskräckliga berättelser från Arjeplog och andra som han arbetat med tillsammans med Inger Fjällås.
Kl. 12.00 Lunch
Kl. 13.00–13.45 Matkreatör Eva Gunnare berättar om hur man tar tillvara skogens ätbara växter. Vi bjuds på smakprov. Vill du delta på en skogsvandring med Eva Gunnare? Läs mer här! 
Kl. 14.00–14.45 ”Varför har du ritat siffror på din arm farmor”. Rolf Tardell berättar om sin familjehistoria som resulterat i två böcker.
Kl. 14.55–15.40 Jurij Andruchovytj från Ivano-Frankivsk i samtal med Stefan Ingvarsson om sin bok Moskoviaden (2023). 
Kl. 16.00–16.40 Samtal med Björn Ferry om sina böcker Hur fan ska vi ha det? (2023) och Ferry tales – inte så förbannat tillrättalagt (2015).
Kl. 16.45–17.15 Vandra & Njut – reporter / författare Amelia Adamo och journalisten / civilekonomen Lotta Byqvist om vandringens betydelse. (Följ med dem nästa morgon på Kungsleden!)
17.20–17.30 Fia Kaddik läser dikt.

Kl. 18.00 Grillat serveras vid ångsbåtsbryggan.
Kl. 18.15–ca 19.00 Musik med jojk vid Hornavans strand.

Lokal Kyrkans fjällgård:
Kl. 19.20–19.50 Från Charles Baudelaire till Léon Bloy. Om modernismen i diktkonstens 1800-tal, det som blev omnämnt som den franska dekadensen. Ola Svenonius berättar till bilder.
Alt. Kl. 19.15 Guidad visning om Jäckviks historia med Eva-Karin Rosenberg. Samling Jäckviks kapell. (Även lördag kl. 8.30).
Kl. 19.55–20.35 ”Uppfostrade bärare” med Curt Persson. Om en expedition mellan norska Rombaksbotn till Luossajávri, Kiruna, 1896. Bildvisning. Se gärna filmerna på UR Play, klicka här.
Kl. 20.40–21.20 Källan – där marken bjuder på vatten. Naturguide Thomas Öberg berättar om källor; kallkällor, varmkällor, källornas liv, kultur kring källor. Bildvisning.
Kl. 21.30 Peder Lundkvist visar sina poetiska bilder. Se mer här.

Lördag 20 juli 2024

Kl. 7.30 Vandring längs Kungsleden med botanisk guide Thomas Öberg tillsammans med vandrarna Amelia Adamo och Lotta Byqvist. Samling på parkeringsplatsen (se karta). Vid raststugan (3 km lättare vandring, dock uppför) tar vi igen oss ett tag. Mer om vandring till Pieljekaise – klicka här.
Kl. 8.30 Guidad visning om Jäckviks historia med Eva-Karin Rosenberg. Samling Jäckviks kapell. Vill du ha skjuts hit? Avresa från entrén till Kyrkans fjällgård 10 min. innan. Visningen är ca 1 tim. 
Jäckviksgården:
Kl. 9.00 Vi öppnar, fika finns.
Kl. 9.30 Programpunkt kommer.
Kl. 10.00–10.20 Programpunkt kommer.
Kl. 10.00–10.40 Författaren Kajsa Kettu berättar om sina böcker med utgångspunkt i sin senaste, ”Rose är borta”.
10.45–11.15 Bilderboksskapare Sara Lundberg om sina två senaste böcker ”Ingen utom jag” och ”Kattpromenaden”. Läs mer här.
11.20–12.00 Vad söker du, varg? Eva Vezjnavet, Minsk / Warszawa, om sin första roman på svenska.
Kl. 12.00–12.45 Lunch
Kl. 12.45–13.25 Poet Ida Börjel om sin senaste bok Omsorgslabyrinten och om litterär aktivism. Läs mer här.
Kl. 13.30–14.15 Sofia Andruchovytj, Kyjiv, i samtal om sitt författarskap och om boken ”Amadoka” som utkommer i svensk översättning 2024.
Kl. 14.30–15.00 Samtal med Lars Pettersson om sin bok Urminnes hävd och tidigare romaner som t ex Kautokeino, en blodig kniv.
Kl. 15.05–15.50 Messe for de navnløse, en roman om pitesamer på 1600-talet. Författaren Ellen Hofsø i samtal med Ronald Nystad Rusaanes. 
Kl. 16.00–16.45 Författare och vetenskapsjournalist Karin Bojs om aktuell DNA-forskning med utgångspunkt i sin senaste bok Europas mödrar.
16.55–17.30 En död pojke i Luleälven och en polis, Erik Borg. Författaren Anders Sundkvist om sina två böcker med utgångspunkt i den första, Återvändaren.
Kl. 17.35 Botanisk vandring 400 meter från Jäckviksgården till ängen vid Kyrkans fjällgård. Tar ca 30 minuter och vi utlovar ungefär 50 växter.

Middag serveras utomhus vid ångbåtsbryggan (men man kan, om man så vill, äta inomhus). Start kl. 18.00 till 19.00.

Mötesplats med Ann-Charlotte Sjaggo.

Kl. 18.00–18.30 Välkommen till grillplatsen vid Hornavans strand (med eller utan mat) och lyssna till Ann-Charlotte Sjaggo som berättar om pitesamiska namn utifrån sin bok ”Ortnamnen i  Arjeplog / Árjepluovvee – en berättelse om landskapet och folket”.

Kl. 18.30–19.10 Vad söker du, varg? Eva Vezjnavet, Minsk / Warszawa, om sin första roman på svenska. Lokal: Kyrkans Fjällgård.

Kl. 19.30 Avresa till Polcirkeln med buss. Vandring till toppen (tar ca 45 min–en timme) av Stiehpaltjåhkkå 686 m ö.h. där vi får en botanisk genomgång med vår guide Thomas Öberg. Vi får en genomgång av pitesamiska namn med Ann-Charlotte Sjaggo.
Ta ett dopp i den lilla sjön! Tillbaka innan midnatt. Självklart får de som önskar en chans ta en bild av Polcirkelskylten! Läs mer här.

Seminarier i Kyrkans fjällgård:
Kl. 19.30–20.15  ”Uppfostrade bärare” med Curt Persson. Om en expedition mellan norska Rombaksbotn till Luossajávri, Kiruna, 1896. Bildvisning. Se gärna filmerna på UR Play, klicka här.
Fika.
Kl. 20.20–21.00 Programpunkt kommer.

Söndag 21 juli 2024

Mötesplats söndag morgon. 80 meter till minnesstenen. Välkomna!

Kl. 8.15 Följ med till minnesstenen för Lars Levi Laestadius! Vi ses på gården intill (100 m från stenen) prick kl. 8.15. Det blir en stunds samtal vid stenen om Mikael Niemis bok Koka björn och om vilken roll både Lars Levi Laestadius och hans bror Petrus Laestadius haft för historien. Curt Persson medverkar och berättar om den religiösa trosinriktning laestadianismen. Här bjuder vi på bullar, mackor & kaffe / te / juice.
Sal Kyrkans fjällgård:
Kl. 10.00–10.40 Författare Karin Bojs om sin roman  ”Klickad” där vi får följa reporter Doris Lindh i spåren.
Kl. 11.00–11.45 Programpunkt kommer. 
Jäckviksgården:
Servering av matiga mackor & grillat från kl. 11.45–12.20.
Kl. 12.30–13.15 Lyssna till Mikael Niemi om sin senaste bok Sten i siden. ”Detta är det bästa som skrivits på svenska i år. Det grannaste språk, den ljuvligaste rytm, den sinnligaste skildring av paltskallar och kornmjöl, fräsande fläsk och isande lingonsylt”. (Staffan Heimerson, Aftonbladet 6/12-23)
Kl. 13.30–14.00 Amelia Adamo om sin bok Kvinnoarvet.
Kl. 14.05–14.40 Elin Willows om sin bok Stegar som är den avslutande delen i hennes tematiska romantrilogi som inleddes med Inlandet och fortsatte med Nya namn.
Kl. 14.45–15.15 Programpunkt kommer.

  • För dig som måste vidare: Kl. 14.45 Vi erbjuder skjuts med minivan till Arjeplog för 100 kr / pers. Anteckna dig på lista. (Länstrafikens buss avgår kl. 15.55 från Arjeplog busstation, men tyvärr inte från Jäckvik). Vi hjälps åt att hitta transport för alla.
Priser

Dagpass Bok & Vandring: 300 kr / dag. Köp på plats.
Ett pass med film, musikframträdande eller vandring: 60 kr / timme
Bokpass alla dagar 850 kr. Priset inkl. samtliga vandringar och seminarier. Bussresa Skellefteå–Jäckvik den 18 juli ingår. Enbart bussresa från Skellefteå till Jäckvik pris 300 kr. För återresa söndag har vi olika lösningar. Anteckna dig på lista vid ankomst, så anpassar vi transport till Arjeplog och anslutande buss.
Vi har ännu inte behövt neka någon entré, det har alltid funnits plats, men med ett Bokpass för alla dagar har man företräde till en stol. Allt betalas enklast med Swish 123 500 94 10 (Midsommarviken AB) men det går självklart även bra med kontanter eller mot faktura.
Fika och mat betalas separat. Det finns en mycket välsorterad ICA Nära i Jäckvik där man köpa sallader och annat. Vi har också engagerat egen kock för lunch och middag.
Som vanligt serverar vi ingen alkohol under Bok & Vandring. 

Boende i Jäckvik – Skynda att boka!
  • Det fanns lägenheter att hyra vid Jäckviksliften (ca 4 km från centrum av Jäckvik). Ta med eget sänglinne / handduk. Vi har fått ett fint erbjudande om 700 kr / dygn för hela lägenheten med plats för 3-4 pers. https://jackvikfjallcenter.com/lagenheter/
  • Bokning i Kyrkans fjällgård: Vandrarrumsplatser för 350 kr / person / natt. Rummen varierar. För boende i huvudbyggnaden finns bland annat tillgång till dusch, bastu, toaletter, matsal och kök. Bokning av vandrarhemsplatser i Kyrkans Fjällgård sker fr o m 1 april 2024 via maria @ midsommarudden.se (Dvs ring / skriv inte direkt till Kyrkans fjällgård, de hänvisar bara vidare). Även här gäller det att ta med eget sänglinne / handduk. De flesta rum har 4-6 bäddar, så det är toppen om man kan boka in sig fler. Man kan inte räkna med att få ett helt rum för sig själv. Se bilder här: https://kyrkansfjallgardjakkvik.com
    Sänglinne finns att hyra – 90 kr per uppsättning (två lakan och örngott, handduk) 60 kr för underlakan och örngott till dem med sovsäck.
     
  • Tältplats finns vid Kyrkans fjällgård, Jäckvik vilket kan bokas direkt hos dem (oftast är det 5-10 tält / natt under Bok & Vandring och de sätts i regel upp av vandrare som kommer längs Kungsleden).
  • Det finns gott om möjligheter till övernattning i Arjeplogs kommun! Se här: https://www.arjeploglapland.se/boende/
    Eftersom det inte går några bussar med Länstrafiken under helgen (tyvärr!) behöver man ha tillgång till bil.
Transporter
  • Länstrafiken Norrbotten med sin turlista: https://ltnbd.se/
  • Vi har en egen buss från Skellefteå till Jäckvik. Men från Jäckvik kan vi enbart erbjuda transport söndag 21/7 med skjuts till Arjeplog kl. 14.45 för 100 kr. Anteckna dig på lista. (Länstrafikens buss avgår kl. 15.55 från Arjeplog busstation, men tyvärr inte från Jäckvik).
  • Buss Fauske–Skellefteå t o r. Information: https://www.inviabuss.com

När du vill göra mer! Besök Sulitjelma och / eller Bodö, Europeisk kulturhuvud 2024

Sulitjelma är ett tidigare gruvsamhälle där man bröt svavelkis och koppar. Gruvan lades ned 1991. Foto Maria Söderberg

Vi samåker till Sulitjelma från Jäckvik. Här blir det övernattning på hotell (för de som önskar) och dagen efter blir det visning i besöksgruvan. Därefter (allt beroende på väder) blir det möjlighet att vandra till de stora glaciärerna. Läs mer här.
Kl. 17 avresa från Jäckvik.
Vi vill tipsa om att det pågår även en mängd aktiviteter på andra sidan gränsen. 2024 är Bodö en av de Europeiska kulturhuvudstäderna. Klicka gärna här!


Medverkande tidigare år i Bok & Vandring: 

Linnea Axelsson, Stockholm
Magnus Bard, Stockholm
Ingela Bendt, Stockholm
Mikael Berglund, Umeå
Carina Bergström, Sorsele
Maria Broberg, Saxnäs
Maria Byström, Sorsele
Inga Ravna Eira, Karasjok
Dan Eriksson, Arvidsjaur
Stefan Eriksson, Riga
Johan Fjellström, Arjeplog
Gunnel Hedman, Gautosjö
Majlis Granström, Luleå
GRUS (musikgrupp) med Maria Samuelsson, Ulrika Lundmark, Robert Hällgren och Gunnar Hällgren, Arjeplog / Jäckvik
Lars Gyllenhaal, Rosvik
Agneta Gustavsson, Stockholm
Tina Harnesk, Arvidsjaur
Marianne Hofman, Jäckvik
Stefan Ingvarsson, Stockholm
Stina Jackson, Denver
Gunilla Westergren Johanson, Helsingborg
Linda Jones, Luleå
Mats Jonsson, Sandslån
Peter Kadhammar, Stockholm
Thomas Kanger, Stockholm
Alena Kazlova, Belarus
Julia Kolesova, Sankt Petersburg
Elin Anna Labba, Jokkmokk
Irene Larsen, Tromsö
Sara Lundberg, Stockholm
Göran Lundin, Skellefteå
Peder Lundkvist, Lövlund
Ylva Mårtens, Stockholm
Mikael Niemi, Pajala
Jan-Erik Nilsson, Gällivare
Uladzimir NjakljajeuMinsk
Gunnar Nygren, Mariefred

Kathrine Nedrejord, Paris
Ronald Nystad-Rusaanes
Nadja Kandrusevich-Shidlovskaya
Harleen Kalkat, Arjeplog
Magnus Karlsson, Arjeplog
Mats Karström, Vuollerim
Alena Kazlova, Minsk
Åsa Larsson, Tornedalen / Stockholm
Sergey Lebedev, Potsdam
Sara Lövestam, Stockholm
Arne Müller, Umeå
Thomas Nilsen, The Independent Barents Observer, Kirkenes
Bernt-Erik Nordenström, Sorsele
Curt Persson, Luleå
Dmitri Plax, Stockholm
Anneli Rogeman, Stockholm
Peter Rolén, Arvidsjaur
Eva-Karin Rosenberg, Jäckvik
Lilian Ryd, Oskarshamn
Lisa Röstlund, Stockholm
Diamant Salihu, Stockholm
Nadya Kandrusevich-Shidlovskaya, Minsk / Warszawa
Erland Segerstedt, Storkågeträsk
Anders Skoglind, Tärendö
Sigbjørn Skåden, Tromsö
Karin Smirnoff, Ånäset
Peter Steggo, Jokkmokk
Jörgen Stenberg, Jonstorp
Jörgen Stenberg, Malå
Maria Söderberg, Arjeplog / Stockholm
Olivier Truc, Stockholm
Zmitser Vajtsiusjkevitj, Belarus
Pia Mariana Raattamaa Visén, Alfta
Lilian Ryd, Oskarström / Jokkmokk
David Väyrynen, Luleå
Fredrik Wadström, Stockholm
Liselotte Wajstedt, Stockholm
Göran Wallin, Luleå
Fredrik Westerlund, Arjeplog
Gunnar Wetterberg, Stockholm
Daniel Wikslund, Tjautjas
Elin Willows, Vasa, Finland
Nina Wähä, Stockholm
Liza Alexandrova-Zorina, Stockholm
Maud Ån, Luleå
Moa Backe Åstot, Jokkmokk
Thomas Öberg, Luleå

Samlingslokaler på två ställen. Kungsleden passerar strax intill. Läs mer här om vandring till Pieljekaise här.

 

Lansering i Stockholm den 20 december 2023. Ett 40-tal deltog

 

19-20 juli 2024: Matkreatör Eva Gunnare om skogens skafferi

Våra seminarier äger främst rum i Jäckviksgården. Kyrkans Fjällgårds lokaler kommer också till väl användning. Kartunderlag från Lantmäteriet.

Under Bok & Vandring arrangeras många naturvandringar. Här är vår guide Thomas Öberg – tillfälligt dold bakom nordisk stormhatt. Fullständigt latinskt namn på denna giftiga växt är Aconitum lycoctonum subsp. Foto Maria Söderberg

Författaren Tina Harnesk i samtal med Mikael Berglund i Jäckviksgården. Foto Maria Söderberg

Om en extra vandring i anslutning till 2023 års Bok & Vandring med geologen och författaren Sergey Lebedev: https://silvervagen.com/2020/09/geolog-sergey-lebedev-om-gruvan-pa-nasafjall-det-maste-ha-utforts-ett-hart-arbete-har/ Nasafjäll 24 juli 2023. Foto Maria Söderberg

Musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj och poeten Uladzimir Njakljajeu från Belarus i samtal med Stefan Eriksson under Bok & Vandring 2023. Foto Maria Söderberg 

Ett hopp vid Polcirkeln 2018 på toppen av Stiehpaltjåhkkå: Författaren Stina Jackson med sin man Robert. Paret bor i Denver, USA.  Foto Maria Söderberg

Linnea Axelsson på Bok & Vandring 2018. Hennes läsning ur eposet ÆDNAN drabbade publiken. Hon tilldelades senare samma år det skönlitterära Augustpriset. Foto Maria Söderberg 

Om grammatik och romaner: Sara Lövestam blev en publikfavorit 2022. Foto Maria Söderberg

Drabbande allvar med Diamant Salihu. Foto Maria Söderberg

Thomas Nilsen, The Independent Barents Observer, om omvärldsläget utifrån ett nordligt perspektiv. Foto Maria Söderberg

Jäckviksgården var ofta fullsatt. Foto Maria Söderberg

Karta från 2023 – gäller även för kommande Bok & Vandring.

 

 

 

Geolog Sergej Lebedev om gruvan på Nasafjäll: ”Det måste ha utförts ett hårt arbete här”

De pitesamiska orden berättar: På tur med Ann-Charlotte Sjaggo

Nasafjällepoken: Tidig industri vid Drivhusviken

En speciell utmaning: Tjårok i Piteälvsområdet 1 398 m ö.h.