Vandring till Guijaure vid Polcirkeln. Foto Maria Söderberg

 

Sitter här med slutredigering av årets Magasin Silvervägen.
Men tankarna går hela tiden till den
nödsituation
som coronaviruset utgör. I hela världen.
Nu gäller det att vara flexibel och varsam med oss
själva och varandra. Var kreativ! Fundera över hur just du
kan stödja en besöksnäring som väntar tuffa tider.
Den här småskaligheten kanske just nu är vår bästa superkraft?

 

  • 12 mars 2020

Hur gör vi nu då när coronaviruset sveper över klotet? Först och främst är det en stor sorg för alla människor som drabbas av sjukdom och för de vars liv släcks. Vi följer rekommendationer om hur vi ska tvätta händer och alla andra viktiga råd. Samtidigt kan vi inte enbart sitta inne om vi är friska, det är ju möjligt ses med hälsans ABC i fokus.
Vi är många som tänker på naturen nu – skogen, vidderna, vattnet. Idag fick jag ett mejl från Joakim Hermanson, generalsekreterare i  Naturturismföretagen, en sammanslutning där jag är medlem. Han skriver om hur besöksnäringen står inför inför en mycket stor utmaning: ”Med utbrottet och spridningen av corona (covid -19) har förutsättningarna för branschen snabbt förändrats. Ovissheten är stor och tidsperspektiven oklara”.

Vandring till Strejtastjåhkkå 3 juli 2016 med Lilian Flinkfeldt. Top of Arjeplog. Foto Maria Söderberg

”Entreprenörer i vår bransch är helt enkelt doers”

Det är bara att understryka vad Joakim Hermanson skriver här nedan och när jag läser om raderna tänker jag på många besjälade företagare som jag mött inom besöksnäringen:
”I Sveriges fantastiska flora av natur- och ekoturismföretag finns många olika typer av verksamheter, med olika förutsättningar. Det finns inte ett recept på vad som är det rätta att göra i en situation som den vi nu har. Men oavsett olikheterna är vi övertygade om att en gemensam nämnare är handlingskraft och kreativitet. Entreprenörer i vår bransch är helt enkelt doers. Annars hade man sannolikt gjort något annat.”
Från Swedish Lapland Visitors Board och dess VD Andreas Lind finns liknande tankegångar: ”Den närmaste tiden kommer att kräva kreativitet, uppfinningsrikedom och hårt jobb. Men också att denna bransch besitter precis just dessa egenskaper. Tillsammans kommer vi att göra det som krävs”. Det kan man läsa om i ett öppet brev efter en stor sammandragning med samtliga lokala destinationer, tillsammans med Region Norrbotten och Länsstyrelsen i Norrbotten. Det känns tryggt att många agerar i samråd och att vi lyfter fram varandras aktiviteter.
Våra vänner i Polarsirkelen turlag / Rana Turistförening, Norge, hanterar coronakrisen med att ställa in allt tills vidare: ”I rekken av tiltak som gjøres, kan dere lese våre her. Viktigst: Turer og interne møter avlyses og vi oppfordrer til å ikke bruke hyttene dersom du ikke har behov for det. Dette gjelder inntil videre.”

 

Kreativa lösningar

Nu gäller det alltså att tänka till och komma med kreativa lösningar.
Det finns flera skäl:
♥  Nu om någonsin behöver vi rekreation och naturupplevelser. Ensam, i grupp och / eller med guide. Därför är det inte minst viktigt att det finns ett stort urval aktuella utflyktsguider.
♥  Vi kan självklart genomföra evenemang med skarp uppmärksamhet på de råd som lämnas av Folkhälsomyndigheten. Naturvandringar i frisk luft, det finns väl knappast något som kan vara bättre? Ja, det vore ju förstås att åka ut med båt eller kanske ta cykeln?
♥  Vi måste alla hjälpas åt att lyfta fram de fina möjligheter som finns! Småskalighet är budordet. Boende, exklusiv mat, våra butiker med all nödvändig utrustning, hyra av båtar, bastu och fiske med ”extra allt”.
♥  Virustiderna avtar, vi måste se framåt, och planera för kommande tider. Varför inte utomhus, på en vandring? På en topp?

Att våren och sommaren 2020 kommer att bli exceptionell vet vi redan. Vi kan, mot bakgrund av vad experterna säger, anta att covid-19 kommer att fortsätta med sina härjningar. Men det kommer att plana ut, kanske innan sommaren? Ingen kan bestämt säga något i nuläge. Men – det finns mycket vi kan göra. Redan innan utbrottet – och även i februari när virusoron kröp allt närmare Skandinavien – var vi många som planerade inför sommaren. Nu när oron griper tag tänker jag på allt det fina som finns. Jag kan inte se något mer hoppingivande än att fortsätta agera som om det mesta ska kunna genomföras. Den här småskaligheten kanske just nu är vår bästa superkraft? Om det ändå skulle flyttas fram i tid, ja, då har ändå inte förarbetet varit förgäves.

Så, här är ett urval – ute i den friska luften.
Mer kommer.
Om förutsättningarna ändras och det kommer nya förhållningsregler från hälsomyndigheterna kommer vi självklart att följa dessa. Vi håller fast vid dessa råd: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

¶  22 mars och påskhelgen april med skidor & våfflor Top of Arjeplog: https://silvervagen.com/2019/12/top-of-arjeplog-vinterkort-2020-ta-fram-skidorna-och-testa/
¶  1 maj t o m 30 september 2020: Top of Älvsbyn. Top of Piteå och Top of Boden drar igång. Vandra i grupp eller själv!
¶  15 maj t o m 30 september 2020: Top of Arvidsjaur drar igång.
¶  1 juni t o m 30 september 2020: Top of Arjeplog drar igång.
¶   Den 4-6 juni 2020 gästas vi av Renata Chlumska. Denna aktivitet riktar sig främst till unga: https://silvervagen.com/2020/03/top-of-arjeplog-vandra-med-renata-chlumska-5-6-juni-2020-till-toppen-av-pieljekaise/ Det sker inom ramen för ett projekt med Leader Lappland och ABF Norr + kommunen och Argentis.
¶   För dig under 15 år: Gör en topptur en kväll eller var med oss och övernatta i tält. Vi lär oss att göra upp eld, överleva på sommarfjället och hur en karta fungerar. Top of Arjeplog tar med er till Áhkális 784 m ö.h. och Vuordnátj 652 m ö.h. med vår överlevnadsexpert Marcus Bove. Läs mer här: https://silvervagen.com/2020/03/top-of-arjeplog-for-dig-under-15-ar-valkommen-vandra-till-toppen-av-ahkalis-och/
¶   Ulljábuovđđa 18 juni 2020 – vandra med Lennart Jonsson som guide: https://silvervagen.com/2020/02/18-juni-2020-ulljabuovdda-vandra-med-lennart-jonsson/¶   Naturvandringar: https://silvervagen.com/2020/03/4326/?fbclid=IwAR1Np4dtsuYSWYaQlARadIy7Y16VxXpqvHTS6UoBycD3eeROsiXd8HPgf_s
¶   Arctic Circle race Long 27 juni 2020 från Mávasjávrre: https://arcticcirclerace.se/long/

¶   Vandra med Amelia Adamo och Lotta Byqvist 2-5 juli 2020:  https://silvervagen.com/2019/11/2-5-juli-2020-njutvandra-tillsammans-med-amelia-adamo-i-arjeplogsfjallen/
¶   Bok & Vandring i Jäckvik 16-19 juli 2020: https://silvervagen.com/2019/11/valkommen-bok-vandring-17-19-juli-2020/

¶   Glaciärvisning 13 augusti 2020 med glaciolog Per Holmlund: https://silvervagen.com/2020/01/guidad-visning-torsdag-13-augusti-2020-glaciaren-salajiegna-med-per-holmlund/
¶   Arctic Circle Race 15 augusti 2020: https://arcticcirclerace.se/

¶  Arctic Circle Race Bike 29 augusti 2020. Start vid Experience Arjeplogs shop på Silvervägen 1. Målgång på toppen av Galtis. https://arcticcirclerace.se/bike/

Väl mött! Maria Söderberg 13 mars 2020

 

Startplats Guijare, Arctic Circle Race 2019. Foto Maria Söderberg 

På Nasaleden vid Avaviken, Storavan 2018.

Med Amelia Adamo och Lotta Byqvist vid Polcirkeln 8 juni 2019. Foto Maria Söderberg

Gibdno intill Tjieggelvas 3 juli 2017 med Top of Arjeplog. Foto Maria Söderberg

På vandring med Renata Chlumska. Foto Maria Söderberg