Det gamla gruvfältet på Nasafjäll. Visningen den 9 augusti 2020 tar ca 1,5 tim, därefter blir det lunch. Vi får se gamla gruvhål, platsen för stall, kyrkogård och bostäder. Foto Maria Söderberg

 

Det här blir tionde året som det genomförs en guidad visning på Nasafjäll. Välkommen!

Nasafjäll har en väldigt speciell plats i den skandinaviska historieskrivningen. Gruvan öppnade 1635, bara ett år efter att fyndigheten hittats. Det var den första större mineralutvinningen i övre svenska Norrland. För Arjeplogsfjällen blev det en stor bladvändare, arbetsskaran fick slita hårt. Från kusten tvångsrekryterades unga män som uttagits till krigstjänst och samerna var de enda som kunde sköta transporterna. Produktionen uppgick under den första perioden till c a 860 kilo silver och 255 ton bly. Under den andra perioden blev det ca 110 kilo silver och 21 ton bly. 

Tid: Söndag 9 augusti 2020 kl. 13. Vi avslutar med en rejäl lunch. Själva visningen tar ca 1,5 tim.
Guider: Visningen genomförs av de erfarna arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson från Arc Montana, och Lennart Klang, LK Konsult. Värd är Maria Söderberg (stud historia).
De kommer bland annat berätta om den inventering som nu görs i riksintresseområdet på uppdrag av Länsstyrelsen i Norrbotten och med stöd av Riksantikvarieämbetet. Vi får också en historisk bakgrund till den väldigt speciella starten av gruvan på 1600-talet.
Pris: 350 kr vilket inkl. lunch och fika med kaffe / efterrätt.
Föranmälan: Behövs ej.
Utrustning: Vi brukar ha friska vindar på fjället! Gardera med mössa, vantar och varm jacka.

Information: Maria Söderberg 070 3500555
maria @ midsommarudden.se (mejl senast två dagar innan utflykten eftersom vi är i fält). I skrivande stund (28/7) vet vi inte om den norska gränsen kommer att vara öppen eller ej inför den 9 augusti. Att vandra till Nasafjäll från Silvervägen är en tur på ca två dygn.

Hur hittar jag? Se utflyktsguide från Arjeplogs kommun
https://www.arjeplog.se/download/18.7e566ecd15576cf80b975921/1466699145843/Utflyktsguide%20-%20Nasafj+%C3%B1ll%20Arjeplog%202015.pdf

Kan man flyga?
Från Vuoggatjålme och Arctic Air hälsar man följande: Helikopterpriset för besökare på Nasafjäll 9 aug blir 3140:-/person tur o retur. Det ingår dagspackning i det priset, om någon vill flyga en väg och vandra den andra kan de kontakta oss för pris.” Önskar ni boka flyg kontakta dem direkt.

Arrangör: Expedition Nasafjäll, Magasin Silvervägen och ABF Norr Arjeplog i samarbete med Polarsirkelen turlag / Rana Turistförening, Norge.

Självklart följer vi alla råd som anges av hälsomyndigheter inför vår visning med tanke på coronasmittan.

 

Inventering i fält med Lennart Klang. Foto Maria Söderberg

Tunga moln inför 2019 års första inventeringsdag. Foto Maria Söderberg

 

Guidad visning på Nasafjäll. Foto Maria Söderberg

Lästips:

Aktuell artikel ”Nasafjäll väckte intresse på Jernkontoret”: https://www.arjeplognytt.se/2019/11/10/nasafjall-vackte-intresse-pa-jernkontoret/

”Om man skulle lista de viktigaste platserna i svensk historia har Nasafjäll en given plats.
Det menar Lennart Klang, arkeolog, som engagerat sig i berättelsen om den historiska silvergruvan.”
Om ”Silverbrytningen i Nasafjäll förändrade historien i norr”
https://silvervagen.com/2017/12/silverbrytningen-i-nasa-forandrade-historien-i-norr/

Följ planerna och debatten om kvartsbrytning på den norska sidan: https://www.arjeplognytt.se/2018/06/20/kampen-om-nasafjall/
och https://www.arjeplognytt.se/2019/12/11/beslut-om-kvartsbrytning-pa-nasafjall-narmar-sig/

Hela expeditionen samlad i Lillpite för planeringsmöte den 6 augusti 2019. Fr v Lena Berg Nilsson, Ola Nilsson, Maria Söderberg, Kenneth Awebro och Lennart Klang. Foto Christopher Awebro.