Stort intresse kring utställningen på Dáidda på Thorvald Meyers gata 19 i Oslo. Galleriet drivs av en familj sedan trettio år tillbaka med rötter i Sápmi. De har en omfattande tryckverksamhet av konst och fotografi. Foto Maria Söderberg


Generös vernissage, tal av sametingsrepresentant, namnkunniga konstnärer och så frågetecken om en svensk fotografs medverkan. 

30 januari 2025

Konstnär Birgitte Laksforsmo. Foto Maria Söderberg

Per Heimly, en konstnär med bred repertoar. Foto Maria Söderberg

En spännande afton! Invigning av utställningen ”Gjennom tid og landskap / Áiggiid luonddu čađa”. Platsen var Thorvald Meyers gate 19 och galleriet Dáidda som kallar sig för ”Norges största printnördar”. De har även en omfattande tryckverksamhet av konst och fotografi. Pernille Persen är ansvarig för verksamheten, Managing Director / CEO, och hennes far Per Arnfinn Persen är tryckmästare, Printmaster. Den senare har en drabbande historia som bland annat NRK har förmedlat. Den handlar om uppväxten i Finnmark och en svår skolgång på internat där Arnfinn Persen for illa. När han började skolan pratade han bara samiska. Han bedriver också en kamp för upprättelse av övergrepp som ägde rum när han var barn.

Thorvald Meyers gate

Spårvagn 12 drar sig sakta uppför den långa sluttningen i riktning mot Torshov. Men varför just en gata namngiven efter Thorvald Meyer (1818-1909)? Tänka sig, i Oslo fanns denne rika filantrop med kulturintresse som såg till att gynna teater- och konst. När spårvagnen åker längs gatan och man passerar parken Birkelunden kan det vara bra (eller blott kuriosa) veta att Meyer gav bort denna mark till Oslo stad under förutsättning att det skulle förbli en park.

Knökfullt på galleriet Dáidda

”Gutt og jente” av John Saivo. Originalbild på Nasjonalmuseet.

Utanför galleriet Dáidda var det kö inför öppnandet. Lokalen fylldes snabbt. Vin och öl serverades i mängder och när presentationen av kvällen startade var det svårt att ens ta sig in genom dörren. Sametingsrepresentant Ann-Elise Finbog pratade om det angelägna samiska kulturarvet från trappsteget in till galleriets kontor. Bland utställarna finns Synnøve Persen som medverkade med konstreproduktioner ”som aldri før har blitt vist”, enligt hennes bror Per Arnfinn Persen. Konstnären Synnøve Persen var den som gjorde den allra första grunden till den samiska flaggan 1977. Här beskriver Nasjonalmuseet processen med flaggans tillkomst.
Träsnitten av John Savio (1902–1938) har visats många gånger. De är verkligen ikoniska och konstnären var en pionjär inom samisk konst. Han var den första samen som hade en separatutställning på Nasjonalgalleriet. John Savio var bare tre år då han förlorade sina föräldrar. Han växte upp med sina morföräldrar i Klokkerelven i Bugöyfjord med en far som var antarktisresenären Per Savio. Farfadern var även handelsman på Strimpgården. John Savio blev endast 36 år gammal och avled i sviterna av turberkulos. Han dog ensam på Ullevål sjukhus och begravdes på Vestre Gravlund, Oslos största begravningsplats. Men vilket arv han lämnade efter sig!
Per Heimly, samisk konst- och reklamfotograf, deltog med fotografier. Han är från Snubba i Evenes i Nordlanden. När han var 16 år flyttade han till Oslo. Uppvisar en stor bredd och samarbetade många år med den bortgångne Ari Behn. Här finns mer!

Birgitte Laksforsmos bild i annonseringen för utställningen. 

Birgitte Laksforsmo från Tromsö visade för första gången sina verk i en utställning.
Arild Heitmann deltog med fotografier. Hon skriver i sin presentation: ”Jag är otroligt välsignad över att vara född och uppvuxen på en av de vackraste platserna på jorden; Nordnorge. Jag är omgiven av naturens skönhet och det är en ständig inspirationskälla.

Problematiskt med bildstölder

Och så fotograf Cato Lein, ursprungligen från Båtsfjord i Finnmark, med bland annat bilder från sin omdiskuterade bok ”Northern Silence” (2022). I den finns bildstölder. Det märkliga är också att flera bilder inte alls är från Finnmark – som narrativet och titeln handlar om – utan från både Stockholm, Värmland och fler platser. När Eva Silvén, tidigare indendent på Nordiska museet, nyligen publicerade en text (http://www.amnestysapmi.se/debatt-om-bildstold-fjall-som…/) om appropiering av det samiska kulturarvet undrade jag förstås hur galleriet skulle agera. Men av detta inget. Jag fick däremot en chans att prata med fotografen under kvällen om sin bok. Enligt honom var den slutsåld. Det enda exemplar som fanns i galleriet Dáidda saknade dock det rättelseblad som beslutats om i en uppgörelse med Nordiska museet.

Birgitte Laksforsmo och Per Arnfinn Persen. Foto Maria Söderberg

Begåvade konstnärer

Det var fantastiskt stifta bekantskap med konstnärliga uttryck i Norge. Och självklart intressant prata med flera av de medverkande! Inte minst Birgitte Laksforsmo. En begåvning som alldeles säkert kommer att uppmärksammas mer. Två av hennes bilder såldes under kvällen. Så gøy! Kvällen rundades av på restaurang Noaks Ark. Det var virkelig en fin kveld!
Utställningen ”Gjennom tid og landskap / Áiggiid luonddu čađa” på Dáidda pågår till den 1 mars 2025.

 

Av Maria Söderberg
Klar med magisterexamen i historia 2025, producent för litteraturfestivalen Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta. Född och uppvuxen i Arjeplog. Tidigare även reporter och fotograf. 

Läs gärna detta som jag skrev 9/1-25: https://silvervagen.com/2024/03/arets-fotobok-2023/

Dáidda galleri, stor uppslutning. Foto Maria Söderberg