I det amerikanska intresset för
Grönland / Kalaallit Nunaat kan man
spåra äventyr och familjehistorier.

 

Matthew Henson med det som förmodligen är Akatingwah på däcket USS Roosevelt, mellan 1908 och 1909. Från boken Muskox Land av Lyle Dick.

Namn har historier. Det som i dagarna ofta omskrivs som Thule Air Base heter numera Pituffik Space Base, ett namnbyte som ägde rum för två år sedan. När flygbasen började byggas 1941 tvångsförflyttades trettio inuitfamiljer. Inte minst detta påminde USA:s tidigare ambassadör i Danmark om vid en ceremoni.
Alan Leventhal
sa, i SVT (7/4 2023): ”Vi kan inte ta tillbaka det som invånarna utsattes för. Men vi kan i dag hedra det grönländska språket och den här regionens historia”.

I det amerikanska intresset för Grönland / Kalaallit Nunaat kan man spåra äventyr och familjehistorier. Målet och drömmen att först nå Nordpolen engagerade upptäcktsresande som Matthew Henson och Robert E. Peary. Tillsammans med inughuitguiderna Egingwah, Seeglo, Ootah och Ooqueah påstod de ha nått Nordpolen den 6 april 1909. Sex män och fyrtio hundar är avfotograferade på ett flak av havsis 76 mil utanför Grönlands / Kalaallit Nunaats kust.

Vid tiden för alla förberedelser inledde både Matthew Henson och Robert E. Peary relationer med unga kvinnor. En av dessa var Akatingwah, 14 år, som redan var gift. Hon fick en son tillsammans med Matthew Henson 1906, Anaukaq. Robert E. Peary fick sonen Kah-da, Kali Peary.
När expeditionen lämnade återsåg de aldrig sina barn och det som skulle bli deras ättlingar. Kvinnorna beskrevs – nu som då – som ”konkubiner”.
Trots de omfattande äventyren upphörde vänskapen mellan Matthew Henson och Robert E. Peary. Flera författare har lyft fram hur Peary ville vara ensam på tronen och inte dela bedriften om att vara först på Nordpolen med just en afroamerikan.

Så kan också berättelsen skrivas: ”Matthew Henson popularitet bland inuiterna baserades på hans respekt för dem, något som tydligt skilde honom från Peary. Henson betraktade inuiterna som sina jämlikar och avvisade det koloniala manliga privilegiet som Peary trodde på. Som Henson skrev om grönlandsinuiterna i sin memoarbok från 1912: ”Jag känner varje man, kvinna och barn i deras stam. De är mina vänner och de betraktar mig som deras”. From America in the Arctic.

Akatingwah med sonen Anaukaq på ryggen från boken ”Nearest the Pole”, 1907. Photo Woods Hole Oceanographic Institution.

Kvinnorna och deras familjer levde i perioder under svåra förhållanden. Men minnena av polarforskarna fanns där och med barnen var de förstås ytterst konkreta. Det går till exempel att läsa om hur Matthew Hensons barnbarnsbarn Allen Anaukaq Matthew Henson 2009, då 17 år, deltog i 100-års minnet för att hylla sin anfaders bedrift att nå Nordpolen. Några år senare tar den unge Allen Anaukaq plats på Harvard University, som den förste inuitstudenten. Kah-da, Kali Peary, var under sin livstid en hängiven jägare och om honom kan man läsa i reportage.

Det här är ju självklart inget nytt fenomen: Män på långa resor skaffar sig unga älskarinnor, hemmavid är de gifta. Jag tänker på handelsmännen i norra Sverige som reste från Bottenvikens kuststäder till inlandet – som till exempel dagens Arjeplogs kommun – och inledde relationer med samiska kvinnor som, av källorna att döma, utgick från reglerade överenskommelser inom den samiska familjen. Karl IX var år 1599 mycket upprörd på både birkarlar och oskicket med äktenskapsbrott där man hade ”älskarinnor i lappmarken”. Och han kritiserade samerna för att de ”gav bort sina döttrar” till birkarlar och sedan, ”efter åtta eller nio år” tog tillbaka sina döttrar och gifte dem med en same.
Här finns sannerligen många lager av under- och överordning att kika på.

Till skillnad från Amerika och början av 1900-talet bötfälldes dock 39 män på 1500-talet för äktenskapsbrott med samiska kvinnor, varav fem i Piteå socken.
Glorian för Matthew Henson och Robert E. Peary hamnade aldrig på sned.

Av Maria Söderberg

Kah-da, Kali Peary. 1947. Kalaallit Nunaat (Identification confirmed by Kale Peary and Igginaguaq Odaq in August, 1988. Bowdoin).

 

 

 

Mer att läsa:
”Who Discovered the North Pole?”: https://www.smithsonianmag.com/history/who-discovered-the-north-pole-116633746/
”Matthew Henson’s descendants honour their ancestor”:
https://nunatsiaq.com/stories/article/Matthew_Hensons_descendants_honour_their_ancestor/
Matthew Henson samarbetade med Robert Peary på sju arktiska äventyr, men deras slutliga framgång gjorde slut på ett långvarigt samarbete.
”Eskimo Son of Explorer Peary Has Few Regrets” https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-09-13-mn-7456-story.html
Birkarlar and Sámi – inter-cultural contacts beyond state control:
https://kulturmiljonorrbotten.com/2020/08/12/kulturarvspodden-5-birkarlarna/
Fyller på med mer information i denna länk:
https://silvervagen.com/2025/03/upptacksresande/

Mer att läsa:
”Who Discovered the North Pole?”: https://www.smithsonianmag.com/history/who-discovered-the-north-pole-116633746/
”Matthew Henson’s descendants honour their ancestor”:
https://nunatsiaq.com/stories/article/Matthew_Hensons_descendants_honour_their_ancestor/
Matthew Henson samarbetade med Robert Peary på sju arktiska äventyr, men deras slutliga framgång gjorde slut på ett långvarigt samarbete.
”Eskimo Son of Explorer Peary Has Few Regrets” https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1987-09-13-mn-7456-story.html

Peary, Henson & Their Inuit Women:
https://eskimowives.blogspot.com/2010/04/akatingwah-matthew-henson.html

Birkarlar and Sámi – inter-cultural contacts beyond state control: reconsidering the standing of external tradesmen (birkarlar) in medieval Sámi societies Ingela Bergman & Lars-Erik Edlund: https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/08003831.2016.1154676