”Var de samiska växtnamnen inkluderade i de svenska / nordiska flororna?”
Lingvisten Déborah Aleia Aldana Shelton fascinerades av de pitesamiska växtnamnen. Nu kommer hon till Jäckvik / Jäggeluaktta för att berätta om sitt arbete.
När Bok & Vandring öppnar den 18 juli 2025 är Deborah Aleia Aldana Shelton på plats. Inför sin medverkan skriver hon:
”I dokumentationen av de pitesamiska växtnamnen möttes två av mina stora intressen: växter och ord. Jag hade i flera år ägnat mig åt att studera örtmedicin och brukade lägga mycket tid varje sommar på att lära känna växter: plocka, torka, förvara inför vintern och producera medicin. Parallellt utbildade jag mig till lingvist. Jag ville arbeta med underdokumenterade språk och deras revitalisering. Mitt driv kom från en fascination av språk som system, men även från en språkpolitisk och sociologisk medvetenhet om att varje språk produceras och brukas (eller upphör att brukas) i en specifik politisk verklighet. När det var dags att skriva examensarbete drömde jag om att få genomföra en etnobotanisk, lexikografisk dokumentation: dvs ägna min lingvistiska kompetens till att samla växtnamnen inom ett av våra minoritetsspråk där den domänen inte var dokumenterad. Jag började undersöka frågan specifikt för de samiska språken: Var de samiska växtnamnen inkluderade i de svenska / nordiska flororna? Fanns det samiska floror? Under den processen kom jag i kontakt med Maria Söderberg, som hänvisade mig till Peter Steggo. Då fick jag reda på att en dokumentation med pitesamiska växtnamn i fokus inte hade gjorts, så jag började kontakta talarna. Och där började resan!”
Lyssna till Deborah Aleia Aldana Shelton vid två tillfällen. Första gången under Bok & Vandring är torsdag 18 juli kl. Kl. 21.15 i Fjällgården.
Läs gärna:
The Pite Sámi flora lexicon – morphological and sociolinguistic aspects av Déborah Aleia Aldana Shelton: Uppsala University, Department of Linguistics and Philology, January 2022.
Länk: ”Plant knowledge among the remaining Pite Saami (Bidumsámegiella) speakers in Swedish Sápmi”