Rapport: En dag om kulturarv i krig och fred
För 70 år sedan antogs 1954 års Haagkonvention om skydd av kulturegendom i händelse av väpnad konflikt. Lyssnade till ett isande ruggigt bra föredrag på Medelhavsmuseet med Anders Rydell om bakgrunden till konventionen: Nazisternas hänsynslösa kulturkrig.
Under den dryga timmen berättade Anders Rydell också om talibanernas förstörelse av Buddha-statyer, Islamska statens angrep på Palmyra och deras penningjakt på antika föremål i Irak och Syrien som har den rikaste arkeologiska jordmånen på hela planeten.
Kulturarv digitaliseras på Silvermuseet
Men, innan jag tog mig till Medelhavsmuseet hade jag lyssnat på det digitala seminariet ”Återförande av samiska föremål” som arrangerades av Silvermuseet. Intressant!
I projektet ”Sávvet – Att läka kulturarvet genom digitalisering” har man arbetat med frågor om hur 3D-scanning kan användas för att göra samiska föremål på museer tillgängliga för samer och det samiska samhället. Museichef Malin Brännström berättade om hur samlingar, så även Silvermuseets, har föremål som är känsliga ur etisk synpunkt utifrån hur det gick till när de samlades in. Detta arv behöver idag behandlas med utgångspunkt i urfolksrätten.
Konservator Matilda Sundström visade med bilder hur man avbildar föremål in till minsta sömn i samarbete med anhöriga. Museiassistent Gry Sivertsen höll teknisk koll på den stora skaran deltagare och lotsade oss fram med talare från Ájtte, Riksantikvarieämbetet och Nordiska museet. Även Kerstin Andersson, Amnesty Sápmi, deltog (hon kommer till Bok & Vandring 2025 för att presentera den nya boken ”Var är sejtens hem?”).
Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015).
https://www.levandehistoria.se/utstallning/hyr-en-utstallning/plundring-borjan-till-ett-folkmord
Sejten från Kasker försvann i Stockholm
https://arjeplognytt.se/2024/09/sejten-fran-kasker-forsvann-i-stockholm/
Sávvet: https://silvermuseet.se/projekt/forskningsprojekt/savvet/
Om urfolksrätt
Urfolk definieras i ILO-konventionen om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder som folk som härstammar från folkgrupper som bodde i landet vid tiden för kolonisation eller fastställandet av nuvarande statsgränser och som helt eller delvis har behållit sina sociala, ekonomiska, kulturella och politiska institutioner. Ett avgörande kriterium för att en grupp ska anses vara ett urfolk är att de själva identifierar sig som det, så kallad självidentifikation. Urfolk bär alltså på en historia och en kultur som går tillbaka till tiden innan nationalstaternas bildande.