Stockholm 18 oktober 2024

Plötsligt händer det

Kalenderflicka!
Mig alldeles ovetande lystrade jag till en bestämd inbjudan att komma förbi ABF Stockholm mellan klockan fyra och sex idag. Här väntade Kjersti Bosdotter och Lotta-May Karin Rundqvist med en almanacka för 2025 som de bad mig kika igenom.
Javisst! Men jisses, november månad 2025 handlar det om mig… tänk att få bli utvald av Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap (som bildades 1926 samma år som min pappa Max föddes). Jag har inte varit månadsflicka sedan nakenbilden för Jutiskalendern 2013 till stöd för cancerforskningen.
Men det här kändes ärofullt. Jag får dela almanackan 2025 till minne av bland annat Helene Ugland. Puh! Och – vem var jag som satt med tårarna som rann vid visningen av filmen ”Sulis 1907” (sonen klappade mig snällt på armen, såja mamma)? För er som kanske inte vet är denne Helene Ugeland en lärarinna som 1898 vandrade till Sulitjelma för att stödja arbetarna mot ett oresonligt, omänskligt gruvbolag. I filmen spelas Helene Ugland av Alexandra Gjerpen.
Jag tycker inte alls att jag är förtjänt av denna plats för året 2025 hos det arbetarhistoriska sällskapet. Jisses, när och hur kan man kvala in här?
Men sällskapet intygar att de ”följer mig” och i texten avrundar de med att nämna engagemanget för mänskliga rättigheter i öst, inte minst i Belarus med alla sina politiska fångar som utsätts för tortyr. Men ack, så mycket mer som behöver göras här.

Ja, nog är det fint vara med som kalenderflicka. Tack!  ❤

November 2025.

Magasin Silvervägen 2025: Annonsera och stöd sommaraktiviteter i Arjeplogs kommun

Helene Ugland spelas av Alexandra Gjerpen i filmen Sulis 1907.