Maria Söderberg, Karin Renberg och Margaretha Renberg. Foto Birgitta Wellborg

PRESSMEDDELANDE
Snön vräkte ned på Rådhustorget. Inne på Kajman presenterades sommaren med Bok & Vandring i Jäckvik. Intresset från Piteå och andra kuststäder i norr har ökat.
– Det här är sommarens höjdpunkt! sa Karin Renberg, Piteå, som deltagit i flera år.

Tonerna från orkestern ”Kon flyger” på Kajman hade tonat ut och på Rådhustorget föll snön tungt. Här träffades flera för att informera sig mer om det växande arrangemanget i Jäckvik. I somras genomfördes 41 seminarier och vandringar med i snitt 79 deltagare på varje aktivitet.
– I år har vi tema om vatten och det pitesamiska språket, berättade Maria Söderberg, en av arrangörerna. – Författaren Jannete Hentati inleder den 18 juli med sin hyllade bok ”Älven i mig” och Fia Kaddik ska jojka, berätta om slöjdarbete och liv vid Piteälven.
Det pitesamiska temat, tror arrangörerna, kan säkert intressera många i Piteå kommun eftersom det nu ska bli, liksom Arjeplog, en samisk förvaltningskommun.
Karin Renberg, Piteå, ser fram emot litteraturdagarna i Jäckvik som hon menar är ”magiska”.
– Man träffar så många engagerade människor under de här dagarna. Jag ska lyssna till Mikael Niemi och lära mig mer om skogens skafferi med Eva Gunnare. 

Bok & Vandring har ett fyra dagar långt program med ett 20-tal medverkande. Här erbjuds vandringar längs Kungsleden och vid Polcirkeln med guider som Thomas Öberg och Amelia Adamo. Även den tidigare OS-medaljören Björn Ferry kommer till Jäckvik för att prata om sin nya bok ”Hur fan ska vi ha det?” och det är möjligt att även han deltar i vandringar.
Som tidigare arrangeras en Litteraturbuss från Skellefteå och här blir det en Quiz om författarna Stina Jackson och reportern Stieg Larsson. Ett stopp i Missenträsk är inplanerat med en visning av Sara Lidman-utställningen.
Ytterligare medverkande väntas inom kort tacka ja. Som en extra bonus arrangeras i sommar en resa till Sulitjelma för att ta del av den historiska gruvdriften.
Den hugade kan därefter fortsätta till de stora glaciärerna i Sulitelmamassivet. 

Prel. program:
https://silvervagen.com/2023/12/bok-vandring-i-jackvik-jaggeluaktta-18-21-juli-2024/

 

 

Älven i mig: En resa. Ett vattendrag. En svensk historia. Jannete Hentati berättar om sin bok. Foto Maria Söderberg

Författare och vetenskapsjournalist Karin Bojs om aktuell DNA-forskning med utgångspunkt i sin senaste bok Europas mödrar. Foto Thron Ullberg

Mikael Niemi om sin senaste bok Sten i siden. ”Detta är det bästa som skrivits på svenska i år. Det grannaste språk, den ljuvligaste rytm, den sinnligaste skildring av paltskallar och kornmjöl, fräsande fläsk och isande lingonsylt”. (Staffan Heimerson, Aftonbladet 6/12-23). Foto Kjell Kangas

Samtal med Björn Ferry om sina böcker Hur fan ska vi ha det? (2023) och Ferry tales – inte så förbannat tillrättalagt (2015). Foto Sara Berglund

Ut på tur med Amelia Adamo och Lotta Byqvist. Foto Maria Söderberg

Poet Ida Börjel om sin senaste bok Omsorgslabyrinten och om litterär aktivism. Foto Daniel Wester

Planerar för Bok & Vandring: Linda Buska och Marianne Hofman. Foto Maria Söderberg