11/7-20 Tyvärr, årets visning är framflyttad till nästa år!
Vi återkommer med mer information om exakt datum senare.

Per Holmlund, professor i glaciologi, med inriktning mot klimat, vid Stockholms universitet, medverkar. Han har tidigare vid flera tillfällen deltagit på våra visningar. Från guidad visning 2018. Foto Maria Söderberg 


Guidad visning torsdag
13 augusti 2020:
Glaciären Sálajiegŋa, Sulitelmamassivet

 

Hur kommer jag dit? Kanske vandra? Man kan gå från den norska sidan efter led norr om Låmivatnet, öster om Sulitjelma. Detta under förutsättning att gränsen öppnas. Från själva orten Sulitjelma åker man bil ca fem km närmare gränsen. Mer information om vandringen längre fram! Det går även att gå från Guoledis / Silvervägen vilket kan ta 2-3 dagar beroende på vägval och vilken fart man håller.

Utrustning: Ta med högskaftade stövlar, det kan vara lerigt. Varma kläder. Vi kommer att påbörja vår tur vid kanten av glaciärisen. Ingen vandring äger rum på själva isen inom ramen för denna utflykt.
Pris för guidad visning ca 1,5 tim är 550 kr. Betala gärna via Swish 123 345 35 94 Midsummer HB. Priset inkl. fika med varma mackor med ost, renkött & grönsaker.
Föranmälan & frågor till den guidade visningen Maria Söderberg maria @ midsommaruden.se
tel. 070 3500555

Boka helikopter separat
Naturligtvis är denna tur beroende av vädret och vattenmängder. Vid tjock dimma kan inte helikoptern landa. Det har hänt vid ett tillfälle på tio år. Själva guidningen sker prel. kl.12. Denna tid kan dock komma att justeras en aning, vilket vi informerar om så snart vi vet. Det går bra att åka helikopter från den svenska sidan med start i Vuoggatjålme. Ca 25 minuters resa, sex mil. Bokning sker direkt hos Arctic Air på tel. 0961–10 715. Pris 2 950:– / person tur och retur Vuoggatjålme.
Läs mer om hur de säkrar din resa ang. Covid-19: https://vuoggatjalme.se/flyg/covid-19/

 

Länkar:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=6765498
https://klimathotet.aftonbladet.se/chapter/gronland-blev-graland/

Arrangör: Magasin Silvervägen i samarbete med ABF Norr och Arctic Air / Vuoggatjålme.

 

Sedan den här kartan publicerades för några år sedan hos Lantmäteriet har isen dragit sig tillbaka väsentligt. Men här finns startpunkt för guidningen. 

Området vi befinner oss i. Fotounderlag Maria Söderberg

Glaciären Sálajiegŋa, Sulitelmamassivet. Foto Maria Söderberg

Mätpunkt intill glaciären Sálajiegŋa, Sulitelmamassivet. Foto Maria Söderberg

ANNONSER