Vilken start på ett nytt lopp! 2017 var det strax över 60 personer som genomförde loppet, Arctic Circle race. Först i mål var Derek Collins från Umeå som sprang sträckan på 1 timme, 28 minuter och 10 sekunder. Redan vid starten var han först ut. Foto Maria Söderberg 

 

Första kvinnliga deltagaren i mål – Sandra Ek, Umeå. Hennes sluttid var 1 timme, 59 minuter. Foto Maria Söderberg

Första året – 2017.
Arctic Circle Race från Guijaure till
Polcirkeln blev en löparfest 


Sextio löpare ställde upp
första året, hur många blir det 2018? Det var ett överraskande stort antal som kom till startplatsen i det vackra fjällområdet vid Guijaure. De flesta flög in med helikopter på morgonen. Några hade gått till startplatsen dagen innan. Guijaure ligger mellan två fjäll, Gujjávrtjårro 1 273 m ö.h. och Vávlatjårro 1 386 m ö.h. Platsen är en viktig knutpunkt för vandrare och alla som rör sig i fjällen. När silvergruvan i Nasafjäll startade 1635 ökade trafiken förbi Guijaure med transporter av malm. De som av olika skäl skulle ta sig till gruvan gick förbi här.
En halvtimme efter startskottet kom dimman, vilket gjorde att sikten var begränsad för många löpare. Men ingen bröt. Alla avverkade sträckan 17,2 km och kom i mål.
Loppet går efter en vältrampad stig på kalfjället. Det är enbart en sträcka på ca tre km som man kommer in i fjällbjörkskog och myrmark. I stort sett följer stigen Polcirkeln. I området har samebyn Semisajur-Njarg renbetesmarker, men i augusti är det färre renar i området.
Tävlingsledaren Anton Högberg kunde inget annat är vara nöjd med dagen: ”Det gick kanon, allt gick enligt plan”.
2018 års lopp, som sker lördag den 18 augusti, har anmälningsstart den 6 maj. Antalet platser är begränsade.
Arrangör är Silver Resort och Magasin Silvervägen.

 

Lina Sjöquist, Stockholm, var nöjd med sin tid, 2 timmar 26 minuter. Det var första gången hon besökte den här delen av Sverige. Foto Maria Söderberg

Guijaure ligger mellan två fjäll, Gujjávrtjårro 1 273 m ö.h. (här till höger i bild) och Vávlatjårro 1 386 m ö.h. Från Silvervägen är det 16 km. Stig hela vägen. Foto Maria Söderberg