”Det är en tjusning att kunna ta sig ut i fjällvärlden till platser
man annars inte skulle nå. I framtiden tror jag att vi kommer
att få se allt mer av miljövänliga skotrar och en större medvetenhet
om vilka fina värden vi har i fjällen”. (Joakim Armgren)

Tre av fyra Arjeplogsbor äger en snöskoter. Så ser statistiken ut. Men att 97 procent av alla invånare i kommunen skulle ha en skoter stämmer förstås inte riktigt. Många skoteruthyrare äger många skotrar och norska medborgare, som har fritidshus i kommunen, registrerar sina skotrar i Arjeplog. Allt detta enligt Trafikanalys, som arbetar på uppdrag av regeringen. Foto Johan Hisved / Silver Resort

  • 15 december 2016


Långa skoterturer blir
allt mer populära. I Arjeplogsfjällen märks trenden tydligt. I statistiken visar  det sig att ingen kommun har fler snöskotrar i förhållande till invånarantal. En som har följt utvecklingen på nära håll i flera år är Joakim Armgren, Experience Arjeplog. Företagets lokaler finns på adress Silvervägen 1 i nära anslutning till Kraja stugby. Här hyr man ut skotrar och arrangerar guidade turer till människor från hela världen. Man arrangerar skotertävlingar som Ride & Seek, orientering med skoter.
Han är inte överraskad över siffrorna.
– Det är en tjusning att kunna ta sig ut i fjällvärlden till platser som man annars bara skulle kunna flyga helikopter till eller har svårt att gå till. Dagens skotrar är också mycket driftsäkra och det är ytterst sällan som man bli nödställd.

Trots att antalet skotrar har ökat, minskar personskadorna. Färre grips för onykterhet i samband med skoterkörning. Myndigheter och samebyarna följer utvecklingen mer noga än tidigare och skoterförbudsområden kan upprättas snabbt om så krävs. Effekten av att förarbevisen nu är obligatoriska har gjort fler förare uppmärksamma på regler. Foto John Hisved / Silver Resort

 

Skoterintresset för Joakim Armgren startade i tidig tonår, men första gången han satt på en skoter, gissar han, måste ha varit när han var två, tre år hos morfar i Vilhelmina.
Han drar gärna ut på långa skoterfärder. En av dessa gick från Arjeplog till Riksgänsen. För att få en bild hur snabbt man kan färdas med skoter nämner han att första stoppet är Vuonatjviken stugby och restaurang. Hit är det fågelvägen sex mil. Eller hur man senare på den färden, efter frukost i Årrenjarka fjällby, styr mot Kebnekaise.
– Helt otroliga naturscener, menar Joakim Armgren, som tycker att det här området är något av vackraste delarna som finns i landet.
Älgar och renar ses ofta på sträckorna. De störs sällan av motorljud.
– Men om man stänger av motorn sticker älgarna iväg snabbt. Andra djur är sällsynta, men jag har sett spår av järv.

Joakim Armgren. Foto Johan Sadelius

Resan Arjeplog till Riksgränsen är 50 mil och sker på tre dygn.
En annan lång skotertur gjordes mitt i ”smällkalla vintern”. En anledning var att testa man ville testa utrustning.
– Vi skulle åka mellan Arjeplog och Åre. Planen var att avverka avverka tvåhundra mil, men vi kortade ned turen till femtio. Vissa sträckor hade vi stark vind och var riktigt kallt. Lägsta temperatur var minus 32.
Hur är det då för de som för första gången ska köra en skoter?
Joakim Armgren och hans personal har mött människor som reagerat olika.
– Det finns alltid några som är oroliga, kanske får kramp eller blir nervös, då brukar jag säga att de inte ska vara rädda för maskinen och lita till instruktören. Det är roligt se hur alla, även nybörjare, kommer tillbaka med ett leende.

Det är inte ovanligt att man får syn på vilda djur och renar under skoterturer.
Djuren är ofta mer skygga för människor än för just motorfordon.
Genom att passera lugnt och försiktigt utan att stanna stör man mindre. Foto Josef Vigh

 

– Respekt för natur och de samiska näringarna är en självklarhet. Man försöker som uthyrare informera om vilka regler som gäller, men tyvärr händer det att oseriösa åkare tar sig för stora friheter. Det drabbar skoteråkningen som helhet.
– I framtiden tror jag att vi kommer se allt mer miljövänliga skotrar och en större medvetenhet om vilka fina värden vi har i fjällen. 

Av Maria Söderberg

 

Tuffa tag i årets skoterorientering Ride & Seek

Stark ny trend: Med mountainbike i fjällnära skogar

 

A N N O N S