Joakim Armgren testar stigar på Åsarna strax utanför Arjeplog. Mountainbike blir ett allt mer populärt sätt att ta sig ut i terrängen. Foto Linnea Eriksson


Ta med din egen cykel eller hyr.
Nu växer intresset för att kombinera cykel och fjäll.
Det bjuder på både utmaningar
och belöningar.

 

  • 15 januari 2019

Att cykla blir allt  mer populärt, inte minst i terräng.
Innan bilen gjorde entré på bred front var cykeln ett vanligt transportmedel. I norra Sverige fanns ett nätverk av cykelvägar på 1920- och 1950-talen. Om man till exempel arbetade vid Laisvallgruvan, när den startade 1943 och man bodde i Västerbotten, var det inte ovanligt att man cyklade till sin arbetsperiod. Det kunde vara en sträcka på tjugo mil och för den vältränade tog det sommartid kanske ett dygn att
komma fram. Eller när man skulle till logdansen som låg 70 km bort, då var det behändigt med cykel.
Idag har varje hushåll minst en, oftast fler, cyklar för alla åldrar. Terrängcykling har blivit ett stort fritidsintresse och en populär tävlingsform.
– Det är ett enkelt sätt att upptäcka naturen. Man kan cykla på åsar och nära vattnet. Det finns också en oändlig mängd ställen att upptäcka med kuperad fjällterräng för den som vill pröva något extra, säger Joakim Armgren, som erbjuder uthyrning av cyklar på Experience i Arjeplog.
– Med grova däck och stötdämpare tar man sig fram i ny terräng. Det är spännande.


Terrängcykling ny motionsform

Filmen Klunkerz kom 2006.

Terrängcyklarna kännetecknas av att de har extra grova däck och allt som oftast mellan 11–21 växlar. Terrängcykling är en ny motionsform och har en knapp 40-årig historia. Liksom så många andra engelska låneord – som oftast letar sig in i svenska språket – säger man oftast mountainbike. Det är nog inte så konstigt eftersom intresset för terrängcykling formligen exploderade efter att man börjat att tävla i att cykla nedför Mount Tamalpais, Marin Country, i Kalifornien. En filmsuccé, Klunkerz, från just dessa berg var anledningen. Filmen kom 2006. Då hade även terrängcykling som egen sport etablerats. Vid OS i Atlanta 1996 blev det en egen OS-gren. Sverige fick också en alldeles egen OS-guld-medaljör 2016 i just Mountainbike när Jenny Rissved från Falun vann. Med åren har hon blivit olympisk mästare i mountainbike crosscountry efter att igen 2016 tagit OS-guld i Rio de Janeiro.  Hennes insatser har inspirerat många.

 

”Den första älgen eller renen de ser blir ett bestående minne”

Foto Linnea Eriksson

Men det finns en nivå för alla. Joakim Armgren försöker hitta rätt cykel till rätt person. Han erbjuder också cykelsafari om man önskar en guide.
– Det behöver inte alls vara så avancerat som terräng och vi erbjuder också elcyklar. Jag tänker på samtal med holländska turister som tycker att äventyret i vildmarken börjar så snart de stannat vid vägkanten längs Silvervägen. Den första älgen eller renen de ser blir ett bestående minne.
Kan man möta en björn?
(skratt) Nej, det kommer inte att hända och om man gör det skulle jag nog stanna till och se på den en stund. Eller så kan man välja att cykla iväg. Kanske litet fortare. 

Text Maria Söderberg 

 

Med mountainbike i Kolmis. Foto Linnea Eriksson

Var kan kan man cykla i Arjeplogs kommun?

Det finns många områden som lämpar sig väl för cykling och mountainbike.
Här ett litet urval:
– Vill du cykla på grusvägar och lugna asfaltsvägar?
Pröva Uddjaure runt 86 km.
– Kolmis. Ett område 8 km öster om Arjeplog.
– Öberget, nära Arjeplog.
– Fjällturer: Från E95, Silvervägen, nära gränsen, till Jurun. En väl upptrampad led. Ca 12 km t o r.
– Vaukaleden 2 km. Spångad led. Fina rastplatser.

Fler tips: Kontakta Experience Arjeplog 0961-101 02
och läs här: www.arjeploglapland.se

Cykellopp 2020! https://arcticcirclerace.se/bike/

 

Vaukaledens spångade del är ganska precis två kilometer lång och ansluter till gångstigar och trottoarer. Hela rundan runt blir drygt sju kilometer lång. Här finns fint fiskevatten och har man tur går det att dra upp fina öringar på flugfiske- eller kastspö. Foto Maria Söderberg

Grusväg efter Racksund med Ulljábuovđđa 780 m ö.h. i förgrunden. Sträckan runt hela sjö Uddjaure är 86 km. Mer än halva sträckan är grusväg. Foto Maria Söderberg

Foto Maria Söderberg