Vildmarkscamp vid
Pieljekaise nationalpark
och kajakturer.
Guido van den Berg
förverkligar en dröm.

  • 15 augusti 2015

 

”Ni kommer inte att kantra!” Vår instruktör Guido van den Berg gav tydliga råd, lämnade över flytvästar och vi förberedde oss för att glida ned i vattnet. Sjön Västra Jutis var spegelblank. Här och var hoppade en fisk. Och mycket riktigt. De behändiga kajakerna låg stadigt på sjön och efter ett tag paddlade alla i riktning mot den bäck som förenar vattendraget med Gruttur. Från dess strand kan man sedan vandra två kilometer till den vildmarkscamp som Guido van den Berg etablerat. Det finns också möjlighet att köra bil till campen längs en grusväg. Rätt in i urskog och älgjaktsmarker.
– Det här är min dröm, säger Guido som länge, långt innan flytten till Sverige blev av, ville ha en stugby på en avlägsen plats.

 

Träffades på Island 

Ödet avgjorde att det blev Jutis vid Silvervägen, 42 km västerut från Arjeplog. På Island träffade han Ida-Marie Westerlund. Idag har hon tatuerarsalong i Jutis i närheten av sitt barndomshem, medan Guido driver campen med uthyrning av kajaker.
– Men jag har också andra jobb för det går inte enbart att leva av turismen, inte ännu, menar Guido.
Efter två timmars paddling drar vi upp kajakerna på stranden. En mycket avslappnande tur i absolut rent vatten. Fiskelyckan får vi pröva nästa gång.

Ida-Marie Westerlund och Guido van den Berg möttes på Island. Idag bor de i Jutis. Foto Maria Söderberg

Av Maria Söderberg