Börje Granström var filmare, fotograf och sporthandlare i Arjeplog och lämnade efter sig en stor bildskatt. Men till eftervärlden finns nu också bevarade många radioinslag.

 

  • 15 februari 2015


En radioskatt är bevarad.
Börje Granström (1922–1987) var en känd Arjeplogsprofil, som mellan åren 1948 och 1985 hade sportaffär i Arjeplog. Han var också aktiv idrottsman, och hade ett stort engagemang inom bland annat Arjeplogs sportklubb.Han arbetade han som journalist för både lokaltidningar, tv och radio.
Kameran var hans ständige följeslagare och de fotografier, filmer och ljudupptagningar som han lämnade efter sig när han dog 1987 är en omfattande och ovärderlig kulturskatt. Nu finns många av hans radioinslag tillgängliga på Radio Arjeplognytt. Här finns även andra radioinslag och ljudupptagningar som Börje Granström gjort i Arjeplogs kommun under 1960- och 1970-talen.

Det första inslaget, som man kan lyssna till sändes 28 september 1961 i Norrbottensradion. Det handlar om när Skellefteälvens Regleringsförening flyttar ett hus tillhörande Gottfrid Wikberg, Högheden, över Sveriges djupaste insjö Hornavan. Huset måste transporteras från Rebnis till Högheden, tvärs över den plats där sjön är som djupast, och det måste vara absolut vindstilla när det stora huset ska flottas över. Var ska avfallet från Laisvallgruvan förvaras? Frågan diskuterades vid ett möte i Laisvall, där Boliden presenterade sina planer på en stor damm. Klicka in på www.arjeplognytt.se och lyssna!

Thomas Granström kommer även i sommar visa sin fars bilder på Biografen i Arjeplog den 11 juli 2015.   

Här är några av Börje Granströms bilder som publiceras med tillstånd av Carola Falck och Thomas Granströms (hans barn). Stort tack! 

 

Barnmorskan Siri Sundström. Foto Börje Granström

Adolfström, kampen om Laisälven. Foto Börje Granström

Foto Börje Granström

Tidig snöskoter. Foto Börje Granström

Foto Börje Granström

Djuptjärn, Arjeplog. Foto Börje Granström

Kraja 1950-tal. Foto Börje Granström

Utflykt med Doktor Einar Wallquist. Foto Börje Granström

Foto Börje Granström