• 15 januari 2015

Gautosjö ligger i Laisdalen, sju mil från Arjeplog. Camp Gauto har två sjöar, Bäversjön och Loppsjön, där de säljer särskilda fiskekort. I slutet av 1940-talet påbörjade Ragnvald Marklund uthyrning av stugor och båtar. Idag finns två turistanläggningar i byn som rivs året runt.

 

Gautosjö i Laisdalen rycker fram
som sommardestination.
Fiske och vandring lockar.

 

Om Anders Marklund ska välja en favoriträtt kommer svaret med blixtens hastighet: Stekt röding!
– Den ska förstås vara nyfångad och stekas i äkta smör.
Som nummer två på listan kommer all sorts fjällfisk på saltbädd i ugn och nummer tre blir en laxlåda med potatis. I Gautosjö kretsar mycket kring fisket.
– Vi ser en ökning av de som vill fiska sommartid, säger Anders Marklund som driver Camp Gauto .
– Det gäller inte minst flugfisket.
På Camp Gauto förespråkar man ett hållbart fiske. Världstrenden är att fiskeindustrin – där turismen även finns med – tar upp fisken snabbare än den kan föröka sig.
I Gautosjö tillåts inte nätfiske och man planterar inte in fisk i de två sjöar som man äger. Siktet är istället på att den naturliga stammen av fisk ska leva vidare av egen kraft.
– Jag har själv inte lagt ut nät på tio år, säger Anders Marklund, som förordar att man bara ska ta upp ur sjön det man ska äta, inget mer.
Det så kallade ”kaggfisket” minskar och fler och fler släpper tillbaka fisk som de fångat.
– Det är bra att mask är förbjudet i strömmande vatten.

 

… men den största ökningen sker på vintern med skoterkörning


Gauto har tagit  emot
turister i mer än sextio år. De kommer från hela landet och från Europas alla hörn. Vintertid har fler och fler upptäckt vinterfiske, men den största ökningen handlar om skoteråkning. Guidade turer, lössnöåkning och friåkning har blivit mer efterfrågat.
Intresset för vandring i det nära fjällområdet har varit mycket begränsat, men sedan 2014 års ”Top of Arjeplog”, med en topp i  Krappes fjällområde, har många fått upp ögonen för området.
– Det finns plats för fler, menar Anders Marklund, både för de som vill fiska och de som föredrar vandring! 

Maria Söderberg

 

Fjällomådet Kráhpiesvárrie innehåller många toppar. Här står Anders Marklund vid en djup brant med utsikt i sydvästlig riktning. Foto Maria Söderberg

På Gautosjön, Anders Marklund i sin båt. Foto Maria Söderberg

Vy i regntunga skyar från Gautobergets topp 600 m ö.h. Längst till höger Camp Gauto. Foto Maria Söderberg

Testa Gautoberget! Top of Arjeplog har förstås haft med Gautoberget under åren. Toppen ligger på höjd 600 m ö.h. och sträckan till toppen är ca 2 km lång. Sista sträckan är det en aning brant. Utsikten är förstås enastående. Start i Gautosjö. Stigen är markerad.

Top of Arjeplog. Ned från Gautoberget. Foto Maria Söderberg