Välkommen på middag i Guijaure!
200 kr / person fredag 9/8 kl. 19.30–20.30.Ingen föranmälan.

Vill Du vandra till starten inför 2024 års Arctic Circle Race? Läs mer här om själva loppet hos Experience Arjeplog – det är också här som anmälan sker: https://arcticcirclerace.se/ 

Vill man ha tältplats i närheten av stugan i Guijaure är kostnaden 100 kr. Kan betalas på plats eller efteråt (ibland fungerar ej Swish här, dvs dålig nätkontakt).

Ett uppskattat inslag är att vi funktionärer finns i Guijaurestugan kvällen innan. Så även i år, 2024! Middag för 200 kr: I stugan serveras det middag mellan kl. 19.30–20.30 med älginnanlår med lingon, sallad och stekt potatis. Sallad. Vegbiffar och tomater (som veg-mat). Dryck: Lingon- och transbärsdricka. Chokladkaka med färska hjortron till efterrätt med kaffe / te. Betalning: Kontant eller Swish Midsommarviken AB 123 500 94 10.

Utflyktsguide Gujjávrtjårro: https://www.arjeplog.se/download/18.354f36bd17763b7407d22f92/1612539981615/Gujja%CC%81vrtja%CC%8Arro%202021%20Top%20of%20Arjeplog%20Utflyktsguider%20Arjeplogs%20kommun.pdf

 

Att vandra till start vid Silvervägen. Var gärna i god tid om du har bil. Det brukar finnas parkeringsplatser, men det går alltid att veta helt säkert.

Frågor: Maria Söderberg 0703500555
e-post maria @ midsommarudden.se

Det finns många platser för ett stopp där man kan fylla på friskt bäckvatten. Och plocka hjortron! Foto Maria Söderberg

FAKTA
Guijaure är som en fjord utan hav. Den omges i öst och väst av höga fjäll. Den är fiskrik och Lappväsendet i Norrbotten hade på sin tid (en myndighet som avskaffades 1971) båthus i vardera ändan av sjön. Om detta skriver bland annat Harald Grundström när han nedtecknar ortnamn i Lappland. Grundström var präst och författare (född i Jörn 1885) och gjorde en ovärderlig insats för att bevara fjällens namn. Men Gujjávrtjårro? Efterleden tjårro betyder fjällrygg. Gujjávr skrevs av Grundström 1934 som Kuij. Han härledde till ordet sval, men skrev också ”annars obekant betydelse”. Andra menar att Guijaure betyder ”sjön som liknar en skida”. Om man söker platsen i arkiv hittar man även stavningen Godejaure. Namnet tolkas i denna form 1941 som ”god sjö” av en annan språkvetare, hemmasonen Sigvard Wallström. På den västra sidan reser sig Vávlátjårro 1 386 m ö.h. som anses ha varit ett fjäll med samiska offerplatser. En liten glaciär finns nära högsta punkt, eller fanns. Den globala uppvärmningen fortgår – även här.

Guijaure – vid korsvägen. I tusentals år har området utgjort en knutpunkt för människor och djur. Sjöar, forsar och omgivande fjäll har fört samman de som färdats i olika väderstreck vid olika tider, olika epoker. Det går knappast beskriva området som ”vildmark” där ingen mänsklig varelse satt sin fot. I det här landskapet finns spår av jägarfolk och samer med renskötsel sedan flera tusen år tillbaka. I nutid är området ett populärt fritidsmål för fiskare, vandrare och skoteråkare. Arkeologiska inventeringar i området runt Guijaure visar spår av gamla boplatser, härdar, fångstgropar (och system av fångstgropar). Inte oväntat finns också minst en äldre grav vid sjön. Två fiskare upptäckte 1959 en grav när de skulle bygga ett mindre rökeri vid stranden.

Vid denna tid brukar det finnas hjortron på de små myrarna. I bakgrunden Gujjávrre mellan fjällen. Till höger Gujjávrtjårro och på den andra sidan Vávlatjårro. På bilden din guide Maria Söderberg.