Tina Harnesk i samtal om sin roman med Mikael Berglund i Jäckviksgården. Foto Maria Söderberg

I regn gick femtio deltagare med naturguiden Thomas Öberg till toppen av Stiephaltjåhkkå. Foto Maria Söderberg

 

 

Bok & Vandring i Jäckvik växer så det knakar.
Under fyra dagar arrangerades 41 seminarier och vandringar.
I genomsnitt bestod publiken av 82 personer. Och publiken fick författaren och språkexperten Sara Lövestam att utropa från scenen: ”Vilken otrolig publik ni är!” En annan publikdragande deltagare, författaren och historikern Gunnar Wetterberg, beskrev hela arrangemanget som ”alldeles enastående!”

Från Arjeplogarn 20 augusti  2023 

Regnet kom och gick, men det hindrade inte femtio deltagare att vandra med naturguiden Thomas Öberg till toppen av Stiephaltjåhkkå under lördagkvällen. Andra vandringar gick längs Kungsleden eller till toppen av Ribrebuovdda.

Från Tromsö deltog Irene Larsen med sin roman ”Der det gror skierri”. Hon har sjösamiskt ursprung, är en erfaren arrangör av litterära festivaler och dagarna i Jäckvik överraskande henne: ”Ett så litet samhälle med en så unik festival!”

Med arjeplogsanknytning deltog författarna Tina Harnesk, Jörgen Stenberg och Gunilla Westergren Johanson, samt Lövnäs egen bildpoet Peder Lundkvist. Den lokala guiden Eva-Karin Rosenberg hade rekordstora grupper med på sina jäckviksturer.

Stort intresse kring skogsfrågor. Thomas Öberg i samtal med reportern Lisa Röstlund. Foto Maria Söderberg

Årets huvudteman var skogsfrågorna – där reporter Lisa Röstlund drog stor publik – och det förändrade läget i Barentsregionen och journalistik i svåra situationer. Reporter Diamant Salihu tog oss med på en gängkriminalitetens resa. ”Vi måste lyfta det gerillakrig som pågår alldeles i vår närhet. Det är tragiskt och orättvist att vi har låtit det vara så länge”.

Från Belarus med vittnesmål om övergrepp: Musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj, poeten Uladzimir Njakljajeu i samtal med ambassadör Stefan Eriksson. Foto Maria Söderberg

Poesin hade sin plats med bland annat den hyllade poeten Uladzimir Njakljajeu, vars dikter framfördes av musikern Zmitser Vajtsiusjkevitj. Båda är från Belarus och arbetar som fria kulturutövare. Det var smärtsamma vittnesmål som framfördes om situationen i hemlandet.

Arjeplogs församling bjöd in till gudstjänst med kyrkoherde Mats Björk och musik med GRUS. Det var så fullt i kapellet att flera fick stå. Bok & Vandring avslutades med en skara intresserade med besök på Nordlandsmuseet i Storjord. Dagen efter gick 16 deltagare till Nasafjäll. Geologen Sergey Lebedev – en storsäljande rysk författare i exil – guidade oss med en visning av mineraler.

Nästa års Bok & Vandring blir den 18-21 juli. De första gästerna är redan inbjudna och tackat ja. Men nu behövs det nog ett stort tält – vid sidan av lokalerna i Kyrkans fjällgård och Jäckviksgården – för att ge alla en sittplats.

Jäckviksgården var fylld till bredden vid ett flertal tillfällen. Här är det Marianne Hofman som introducerar Thomas Nilsen, Independent Barents Observer. Foto Maria Söderberg

Thomas Nilsen, The Independent Barents Observer. Foto Maria Söderberg

Allvarsamt med reportern på SVT och författaren Diamant Salihu. Foto Maria Söderberg

Ett program inkastat i sista stund under en lunch: Malin Westling från Racksund och boende i Piteå berättade om sin färska bok, Vara dig trogen. Foto Maria Söderberg

Succé med författaren och språkexperten Sara Lövestam. Foto Maria Söderberg