Sorsele Spelmän under ledning av Carina Bergström. På dansgolvet Magnus Karlsson och Harleen Kalkat med sina döttrar Selma och Astrid. Foto Maria Söderberg

Laila Bäcklund Granström läste sin mammas text. Vi minns henne, Barbro Bäcklund. Foto Maria Söderberg

 

 

 

Taket lyfte nästan på Kyrkströmsgården i Arjeplog när Sorsele spelmän drog igång. Många stampade takten och efter ett tag dansade flera både schottis och polka. Carina Bergström höll i taktpinnen, eller rättare sagt i sin fiol, när hon anförde spelmanslaget. Från Arjeplog hade Martin Lestander anslutit med fiol. 

Framträdandet var en del av Littfors, Vindelälvens litteraturfestival. Den sträcker sig sträcker sig från Ammarnäs till Vindeln och inom biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka. Området omfattar Vindelälvens, Laisälvens och nedre Umeälvens avrinningsområden.
– Det är en festival på många platser den här veckan för de etablerade och publicerade berättelserna och till de som ännu inte är skrivna, säger Laila Granström på Vuxenskolan i Arjeplog som är en av arrangörerna. 

Under kvällen läste hon upp en text som hennes mamma, Barbro Bäcklund, författat. Innan Barbro – som växte upp i Laisdalen – gick bort för tre år sedan hade hon en ny bok på gång, ”Reprikets döttrar”. Innan dess hade kommit ut med ”Pintorparhäxans elev”.

Rubriken för Maria Söderbergs föredrag var ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill” – en litterär resa med en början i Evert Taubes låt ”Änglamark”. Det är sannolikt att Taube, med rötter i Västerbotten (hans pappa kom från Ratan, Bygdeå), inspirerades av kampen kring Vindelälven när han diktade raderna::

”Låt sista älven, som brusar i vår natur,
Brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur…”


I den litterära skatten för Laisdalen bjöds på en lång rad titlar. Allt ifrån prosten Johan Nenséns intervju med Carl Laestadius i början på 1800-talet till vildmarksromaner av Edor Burman och Hugo Marklund. Stig Wesslén, som just när är aktuell i en SVT-dokumentär ”Kamerajägaren” presenterades med sina verk liksom Kurt Salomonson med sin bästsäljare ”Grottorna” om gruvan i Laisvall. 

Prästen Anders Mattson berättade om kyrkligt försoningsarbete gentemot samerna. För fem år sedan kom ”Vitboken” där kyrkan gör upp med de oförrätter som man gjort mot den samiska befolkningen. Han tog ut de historiska svängarna från 1300-talet och den katolska tiden till 1600-talets gruvbrytning i Nasafjäll. det blev även en berättelse om de präster som verkat i framför allt Arvidsjaur och Arjeplog. 

I Kyrkströmsgården bjöds det på fika och mellan programpunkterna blev det mycket småprat. Det är inte så ofta som det sker kulturarrangemang mellan Sorsele och Arjeplog, men ikväll var det en sådan afton.
– Det här gör vi om i Sorsele, hördes en deltagare hälsa när hon lämnade lokalen.

Littfors 2021. Maria Söderberg och Laila Bäcklund Granström på Kyrkströmsgården. Foto Inger Lestander

 

LITTFORS – VINDELÄLVENS LITTERATURFESTIVAL är en festival som sträcker sig från Ammarnäs till Vindeln och inom biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka. Mer här: https://littfors.se/