Mats Karström, Steget före. Foto från naturvandring till Delliknäs 2015 där vi framför allt tittade efter svampar och lavar.. Foto Maria Söderberg

Bok & Vandring – välkommen med på en guidad skogstur!

 

Hur räddar man skogar? Mats Karström vet. Han har utarbetat fungerande metoder. De går ut på att inventera skogar genom att leta efter de kräsnaste arterna som bara genom sin närvaro berättar mycket om skogens höga värden.

Plats: Vi startar kl. 11.30 från Jäckviksgården fredag 16 juli 2021. Det innebär att vi tar bilen en bit, alt. transport med minivan.
Fika / mat: Vi tar med lunch ute i det fria, kostnad 100 kr inkl. dricka.
Kostnad: 120 kr (kan betalas via Swish eller kontakt på plats). Om du har betalat pass för Bok & Vandring ingår turen.
Covid-19: Vi kan inte helt utesluta att pandemin är över i juli 2021, men vi hoppas förstås det! Vi anpassar all vår verksamhet efter Folkhälsomyndighetens råd. Till vår fördel är att vi håller till utomhus. Vi uppdaterar all information! Om dagens regler gäller med högst åtta deltagare samtidigt (26/3-21), ja, då håller vi det men kanske gör turen två gånger.
Maxantal för turen: 25 personer. Vi upprättar anmälningsblankett senare där man även kryssar i om man vill ha lunch.

Böcker: Biologen, läraren och grundaren av Steget före, Mats Karström, Vuollerim,
har tillsammans med välkände illustratören Bo Mossberg, reviderat Bonnier Faktas standardverk Svampar i Sverige.
Vad är steget före? Skogsgruppen Steget Före startade i Jokkmokk 1987 och har i dagsläget medverkat till att långsiktigt skydda fler än 100 gammelskogar, dvs ur- och naturskogar. Gruppen var först med att utveckla en inventeringsmetodik för naturvärdesbedömning av skyddsvärda skogar. Metodiken bygger på att använda de djur- och växtarter som är så kräsna att de endast överlever i gammelskog. Många av dessa arter är idag utrotningshotade. Urskogsfonden bildades 1996 i samband med att hövding ´Ulu Taufaasina från Västra Samoa hjälpte till att skydda den hotade skogen i Karkberget. Skogen är idag skyddad som naturreservat. Under 2009 firade svenska naturvård 100-årsjubileum. Samma år fick Steget Före två av landets finaste naturvårdspris, ArtDatabankens Naturvårdspris.

Läs mer om Bok & Vandring: https://silvervagen.com/2021/02/valkommen-bok-vandring-17-19-juli-2020/
Här ett reportagetips:
https://www.natursidan.se/nyheter/skogshjalten-som-skyddat-over-100-skogar-drivs-av-12-aringen-inom-sig/

Bok & vandring sker i samarbete och med stöd av: Arjeplogs kommun, Region Norrbotten, Föreningen Jäckviksgården, Magasin Silvervägen, ABF Norr Arjeplog, Arjeplognytt.se och Top of Arjeplog (alla medarrangörer är inte klara ännu). Stort tack!

 

Mats Karström, Steget före. Foto från naturvandring till Delliknäs 2015. Foto Maria Söderberg

 

Bästa boktipset! Pris 250 kr + porto. Boken kan beställas här: Elisabet Arvidson, arvidson.elisabet@gmail.com tel. 070-350 50 72