Guijaure ligger mellan två fjäll, Gujjávrtjårro 1 273 m ö.h. (här till höger i bild) och Vávlatjårro 1 386 m ö.h. Från Silvervägen är det 16 km. Stig hela vägen. Foto Maria Söderberg

Trots coronatider blir 2020 års Arctic Circle Race vid Polcirkeln av.
– Vi kommer att ha en utdragen individuell start som sträcker sig över tolv timmar. Det blir aldrig någon folksamling, varken vid utflygning med helikopter eller i målgången, säger Joakim Armgren, Experience Arjeplog.
– I år har vi fler som vandrar till startplatsen. För dem väntar en fin kväll med middag och övernattning i tält i vackra Guijare innan loppet.

Från 2019 års Arctic Circle Race. Foto Maia Söderberg

 

Trehundra deltar i det fjärde populära polcirkelloppet, Arctic Cicle Race. Men skulle loppet överhuvud taget bli av? Arrangörerna Experience Arjeplog och Magasin Silvervägen har noga följt utvecklingen med vilka anvisningar som finns från Folkhälsomyndigheten. Beslutet att arrangera tävlingen på lördag känns rätt.
– Genom åren vet vi att löpning är mycket mer än en individuell prestation. Det är en gemenskap med fantastisk stämning. Majoriteten anmäler sig som sällskap med ett några vänner, familjemedlemmar eller klubbkamrater. Arctic Circle Race erbjuder löpning i en av Sveriges vackraste fjällmiljöer utan att man för den delen behöva bära tung packning, säger Joakim Armgren.

Den stora skillnaden i år är att det blir ingen publik, ingen avslutningsmiddag med prisutdelning. Alla funktionärer har som uppdrag att påminna och informera deltagare om gällande riktlinjer.
– För arrangören har det varit av största vikt att alla delar helikopter med sin nära och kära. Munskydd och egna hörselskydd är obligatoriskt ombord under den korta färden. Naturligtvis finns möjlighet att vandra till start, vilket fler gör i år,  men också att välja att åka helikopter exklusivt utan några andra utomstående personer ombord. Vi kommer att vara extremt noggranna med tillgänglighet vad gäller handdesinfektion, information och skyltning.

Flyg med ditt sällskap med Arctic Air. Här en bild från 27 juni 2020 och det mindre – men längre – loppet, Arctic Circle Long. Då deltog 26 löpare. Foto Maria Söderberg

 

Anton Högberg är ansvarig för startområdet i Guijaure. När den enskilda deltagaren kommer till startplatsen vid Guijaure återstår det att värma upp inför löpningen. De färgglada och imponerande masstarterna vid sjön Guijaure uteblir alltså i år. Hela startfältet är uppdelat på sju grupper där det inom varje grupp finns en tid att hålla sig till. Starten blir därefter individuell allt eftersom löparna anländer.

– Tidsschemat är utdraget över tolv timmar för att säkerställa att folksamlingar aldrig förekommer. Deltagarna är väl informerade och uppmanade att respektera sin tid. I år har tidtagningen ändrats så att varje deltagare har ett chip som gör individuell start enkel. I målgången blir det heller aldrig någon folksamling. Vi har inget anslag eller digital skärm för start- och resultatlista utan den får man se i mobilen eller på vår webbsida. Detta minskar också risken man står nära varandra.
– Det är en märklig och allvarlig situation i sommar med Covid-19, men vi vet att våra deltagare är tacksamma för att vi ändå kan genomföra arrangemanget, säger Maria Söderberg som kommer att vandra till startplatsen dagen innan med ett tjugotal deltagare. Sedan väntar tävlingsdagens vätske- och fikakontroll.
– Även vid denna station kommer servering att ske mer utdraget och vi ser till att det aldrig blir någon köbildning eller närkontakt. Självklart utgår vi från att alla känner samma ansvar. Tävlingens motto är ju glädje för fjällnatur och hälsa. Allt som handlar om smittorisker måste hållas långt borta.

Förra årets Arctic Circle Race vanns i damklassen av Sigrid Lagerfelt, Sorsele, på den imponerande tiden 1:35:32 och i herrklassen av Adam Lundström, Sundsvall, på den lika så imponerande tiden 1:25:02.
245 deltog i 2019 års lopp. Äldst var Ingrid Westerlund, Jutis, 68 år, och yngst Elton Simons, Piteå, 9 år. En nyhet för 2020 års lopp är att fler från Arjeplog deltar. Tidigare har kuststäderna Luleå, Piteå och Skellefteå svarat för flest antal deltagare.

– Vi ser fram emot löparfesten på lördag, säger Joakim Armgren, som uppmanar alla att oavsett tävling eller ej vandra stigen mellan fjällsjön Guijaure och Polcirkeln. Det är ett otroligt vackert område. 


Här uppdateras all information: https://arcticcirclerace.se/ och www.silvervagen.com
men framför allt här: https://www.facebook.com/events/585261698931212/permalink/741363386654375/

Starten 2019. I år blir det individuell start under tolv timmar. Foto Maria Söderberg

Anton Högberg vid starten 2017. Foto Maria Söderberg

Hjortron efter leden. Foto Maria Söderberg

 

Se karta för start för vandringen fredag 14 augusti kl. 9. Vi går till Guijaure och tar det i lugnt tempo. Två km innan räknar vi med att plocka med oss hjortron till efterrätten. Dagen efter kommer startplatsen för loppet ske en bit öster om Guijaure, ca 700 m. Här finns mobiltäckning. 

Middag i Guijaure fredag kl. 20 – boka senast dagen innan

Utomhusserverad middag i Guijaure med renstek alt. älgkalv, matig bönsallad, ostsallad och kaffe/te/blåbärsefterrätt + dryck).
Veg alt finns förstås. Pris 400 kr.
Föranmälan senast dagen innan kl. 20.
Mejla till maria @ midsommarudden.se eller ring 070 3500555.

https://arcticcirclerace.se/
Detta ingår i vårt paketpris 900 kr inkl. moms:

– Vandring med guide till Guijaure.
– Middag utomhus med grillad renstek alt. älgkalv, matig bönsallad, ostsallad och kaffe / te / hjortronefterrätt + dryck.
– Tältplats.
– Din märkta packning/ryggsäck åker med helikopter till målområdet nästa dag.
– Karta och informationsblad om området.
– Anmälan görs senast en dag innan: maria@midsommarudden.se eller på telefon 070 3500555.

För Dig som endast vill ha middag: 400 kr. Du kan även välja att delta på denna vandring och flyga tillbaka på lördagen istället för att delta i löptävlingen.
Kostnad 600 kr.

ANNONSER