Vy från Vitberget, Skellefteå.140 m ö.h. Vitbergsområdet är Skellefteås stora stadsnära motions- och rekreationsområde, bara två kilometer från centrum. Foto Maria Söderberg 

 

Vandra på egen hand – men ändå tillsammans! Haka på trenden med toppturer.

7 april 2020

 

Allt startade 2012 i Arjeplog. Nu är det tusentals som toppvandrar i flera kommuner. Kan det här även locka utomhusnjutare i Skellefteå kommun? Här en idé! Självklart ska allt vara “coronaanpassat”, dvs vi vandrar ensamma men tillsammans. Kontaktpunkter via vår Facebook-grupp och hemsida (precis som för de andra grupperna). Det går alltid att ringa koordinator, varje dag hela sommaren mellan kl. 9.00–22.00 för råd.
Den direkta startpunkten blev när toppvandraren AnnKristin Svensson i Piteå skrev till mig och berättade att hon skulle börja arbeta i Skellefteå. Skulle vi inte kunna starta även här? Sagt och gjort. Nu har vi studerat kartan över Skellefteå kommun. Vi väljer ut tio toppar av de förslag som lagts upp. Den 21 maj 2020 börjar vi. Hälsningar! Maria Söderberg 

 

Top of Skellefteå 2020, förslag: 

Storklinten 517 m ö.h. N: 7235388 E: 740584
Vithatten, 510 m ö.h. gränsen Arvidsjaur och Malås kommuner, N: 7238462 E: 715532 H: 511
Vitberget-Kalvträsk, naturreservat, 489 m ö.h. N: 7175478 E: 725686
Dikeslidberget, nära Bygdsiljum, 269 m ö.h. N: 7147789 E: 763131 H: 269
Rönnberget, Mjövattnet, 119 m ö.h. N: 7169760 E: 783547
Falkberget, Viken, 147 m ö.h. N: 7190941 E: 780972
Häbbersberget, Häbbersfors, 220 m ö.h. N: 7211133 E: 763946
Grundträskberget, Grundträsk, 397 m ö.h. N: 7241428 E: 743881
Brattberget, Luöhkkie 477 m ö.h. N: 7252207 E: 723219
Antakberget, Àndákvárrie 423 m ö.h. N: 7255233 E: 729702

Vad sägs om dessa toppar? Vi väljer ut tio av dem! Kom med dina synpunkter innan den 30 april 2020.
Adress: maria @ midsommarudden.se
Kortet kan köpas hos Skellefteå Turistcenter. 

Med titt på ritningar av den stora älgen, Stoorn, med Thorbjörn Holmlund på Vithatten. Arrangemang med Top of Arvidsjaur. 

Vy från Vithatten. Toppen är med i både Top of Arvidsjaur och Top of Skellefteå 2020. Den högsta punkten delas på några meter mellan tre kommuner, där Malå är den tredje. Foto Maria Söderberg

 

Förslag: Top of Skellefteå pågår mellan den 21 maj till den 30 september 2020. Uppgiften går ut på att besöka de toppar som anges på kortet. Vandringen ska ske per fot både upp och ned. Senast den 3 oktober 2020 ska kortet lämnas in, med notering om vilka toppar som man besökt under sommaren. En person ska intyga att Du gjort toppen. Alla som besökt och antecknat minst tre toppar deltar i utlottning av priser. Kortet kan köpas på Skellefteå Turistcenter eller beställas. För Dig under 15 år är kortet gratis om någon annan i familjen har ett kort. För att kunna vara med i utlottning av vinster (vi har bl a fem st. presentkort till ett värde av 500 kr/st och en del andra fina vinster) måste man anteckna sig för medverkan. Prisutdelning sker i början av oktober 2020. Fortlöpande information lämnas här, i vår Facebookgrupp och i evenemangskalendern hos Skellefteå kommun. Men med tanke på coronasmittan kommer vi inte att arrangera gemensamma turer till en början. Det får helt enkelt bli senare.

Köp kortet Top of Skellefteå! När du känner dig beredd för högre höjder – välkommen till Arjeplogsfjällen! Vi lottar ut nätter i superfina studiolägenheter hos Simloc i Arjeplog. Fri intro för vandring ingår. Dragning 1/6, 15/6, 1/7. Läs mer här: https://www.simlochotell.se/

 

Litet om vår idé. 

Top of Skellefteå har som mål att locka ut fler i naturen, få oss att sträcka ut benen och inse att man klarar långt mer än man tror. Idén med ett toppkort startade i Arjeplog 2012 med Top of Arjeplog. Nu finns även kommunerna Boden, Älvsbyn, Piteå och Arvidsjaur med. Med kommun menas här själva kommungränsen, inte förvaltningen.
Med kortet, där man kryssar i vilka toppar man besökt, skapas ofta ett behov – eller ”ett sorts driv” – att inte bara göra en eller två, utan fler bestigningar.
Under de år som toppidén har funnits har har vi inspirerat till närmare tiotusen toppbestigningar. Människor har vandrat till platser som de aldrig tidigare tänkt att de skulle besöka. Många uttrycker det som att man ”turistar i sin egen kommun”. Och när man väl gjort vill man gärna visar andra.

Välkommen delta i 2020 års toppjakt! 
Vad gör vi? I första hand går man själv eller med någon som man vill ska följa med. Under åren har vi arrangerat närmare ett hundratal gemensamma vandringar, konserter, botaniska turer, guidade turer i gamla gruvområden och middagar ute i det fria. Vi startade 2019 något som vi kallar för ”Base Camp” med middag, topptur och övernattning i tält. Vi har haft glädjen att samarbeta med många! Men det viktigaste är inte vad vi i arrangörsgruppen erbjuder – det här är din grej! Se ditt Top of Skellefteå-kort som en möjlighet till ett nätverk där vi puffar för varandras insatser och delar upplevelser.
Vi har den här länken för info och en Facebook-grupp.

Några snabba tips från oss!

¶ Hur hittar jag? Ta hjälp av en gratistjänst på nätet när du planerar din utflykt. Se Lantmäteriets hemsida www.kso.etjanster.lantmateriet.se. Bekanta dig med höjdkurvor och distans. Ta en skärmdump eller en bild av kartan.
¶ Meddela alltid någon vart du ska. Om man blir trött är det lätt att gå litet fel och turen kan bli längre än man väntat sig.Vilken utrustning ska jag ha? Det viktigaste är bra skor som du trivs i. Det är sällan som våra turer kräver gummistövlar eller stora kängor.
¶ Ta alltid med plåster! Vissa perioder är det mygg – glöm alltså inte myggmedel.
¶ Vanligare än man tror… vår erfarenhet är att mobiler kan ladda ur precis när man som mest behöver dem. Här kanske man har till exempel sina GPS-uppgifter och kartor. Ha alltid extra batterikapacitet med dig! I Skellefteå kommun är täckningen tack och lov god.
¶ Respektera vår natur! Allemansrätten är unik. Den gör att vi alla har tillgång till naturen, men där finns såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. I naturreservat och Natura 2000-områden kan allemansrätten kan vara begränsad. Läs mer här: www.naturvardsverket.se
💚

Vandring nära Boliden 10 juli 2017. Foto Maria Söderberg

A N N O N S