Rosenrot, Rhodiola rosea, vid Nasafjäll 2017. Foto Maria Söderberg

Rosenrot, Rhodiola rosea, vid Mierkenes 2017. Foto Maria Söderberg

 

Roten luktar som rosor


Rosenrot, Rhodiola rosea, är en flerårig örtväxt som ofta beskrivs som naturmedicin. Den säljs ibland under beteckningen Arctic Root och ”anses ha adaptogena egenskaper och förbättra prestationsförmågan”(text från säljaren). Men se icke, det finns inga vetenskapliga bevis för detta. Oseriös reklam, skrev flera forskare 2009.
”Vi hävdar inte att rosenrot är helt verkningslöst. Kanske har det effekt i något sammanhang – men frågan är vilken effekt och i vilket sammanhang. De vetenskapliga studierna har inte visat några övertygande resultat. Den oseriösa reklamen är oroande.”
Det skriver Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid institutionen för neurovetenskap, enheten för farmakologi, Uppsala universitet. Ledamot av styrelsen för Vetenskap och Folkbildning (tidigare ordförande), Adam Taube professor, universitetslektor emeritus i statistik vid Uppsala universitet, och Josefin Blomkvist statistiker. Har skrivit D-uppsats vid Uppsala universitet om studier av rosenrot.
Intensiv marknadsföring har pågått i flera år, inte sällan med hänvisningar till vetenskapliga originalstudier. Så innan man inhandlar en förpackning på 180 kr kanske man kan ta sig en funderare.

Men växten är fin och är väl spridd i fjällen.

Lästips: https://www.dn.se/debatt/storsaljande-halsopiller-saknar-bevisad-effekt-1/

 

Rosenrot på Skärrim 25 juli 2015.