Vaukaledens spångade del är ganska precis två kilometer lång och ansluter till gångstigar och trottoarer. Hela rundan runt blir drygt sju kilometer lång. Här finns fint fiskevatten och har man tur går det att dra upp fina öringar på flugfiske- eller kastspö. Foto Jens Wennerberg / Jessepix

 

Använder du rullstol eller vill dra ut med barnvagn?
Här är utflyktsidéer i Arjeplogs kommun.
Ulrica Jakobsson har flera tips:
– Ta er ut på sjön. Det finns flottar att hyra.

 

Först ut som tips är Vaukaleden som ligger mellan de två stora sjöarna Hornavan och Uddjaure. Här finns en två kilometer lång led för färd till fots eller på hjul eftersom området är spångat och anpassat för rullstolsburna. Här finns broar, fiskeramper och vindskydd med grillplatser, ved och torrdass med rejält utrymme. Platsen erbjuder ett variationsrikt djur och växtliv, vanligast är ekorre, mink, hare, räv, älg och ren.
Strömmarna är förstås ett intressant ställe för den som är fiskeintresserad. Här finns en särskild stam av öring, kallad arjeplogsöring. Även sik och harr kan fångas längs Vaukaleden. Hela rundan runt blir drygt sju kilometer lång.

Rapatjärn vid Åsarna ligger ca fyra km från Arjeplog. I området ligger flera vindskydd och grillplatser med ved. Fiskekort kan lösas för Rapatjärn och har man tur får man en regnbåge och röding. Stuga vid Rapatjärn. Vid parkeringen finns en spångad rastplats. Foto Maria Söderberg


Ett populärt utflyktsmål är Rapatjärn och Åsarna som ligger ca fyra km från Arjeplog. Vid parkeringen finns en spångad rastplats som kan nås med rullstol. I området ligger flera vindskydd och grillplatser med ved. Här finns också möjlighet till fiske. Skoterföreningen kan hyra ut en stuga, som även är vinterbonad. Rapatjärn och Åsarna  är ett arkeologiskt fyndområden där informationstavlor berättar om gamla boplatser, härdar och fångstgropssystem. Det är fascinerade tänka sig att  människor fanns i området för 7 000 år gamla. Stenålderns jägarfolk fann bo- och jaktplatser här med riklig tillgång av fisk och vilt.

 

Bilväg ända upp

Testa Gáldesbuovdda, Galtispuoda! Bilväg går ända upp till den 800 meter höga toppen. Utsikten är enastående vid klart väder. Här framträder inlandsskärgård i all sin tydlighet på de stora sjöarna. Trots att reservatet ligger söder om Polcirkeln kan man se midnattssolen härifrån mellan den 12 och 30 juni. Galtispuoda är en del av ett lågfjällsreservat med en blandskog av gran, tall och björk i de lägre liggande delarna. Med litet tålamod kan du få syn på ängspiplärka och stenskvätta, liksom dalripa som finns där året runt. På den nedre parkeringsplatsen strax intill toppen finns rastplats att duka upp vid. 

 

Ulrica Jakobsson.

Ulrica Jakobssons bästa tips

Hon är trädgårdsmästaren som älskade att vandra i naturen. Idag använder Ulrica Jakobsson rullstol sedan fem år tillbaka. Hon fick en stroke och var tvungen lägga om sitt liv. Men det har inte hindrat henne från att fortsätta med sitt intresse för uteliv, vilket förstås innefattar trädgårdar.
– Jag tar ofta med mig en sekatör och planteringsspade när jag är ute, alltid är det något som jag kan utföra.
Ulrica Jacobsson arbetar nu för att få igång en trädgårdsförening med kolonilotter i centrum av Arjeplog.
Vilka tips kan du lämna till besökare i rullstol som kommer till Arjeplogs kommun?
– Självklart säger jag Vaukaleden, Rapatjärn och toppen av Galtis, men det finns så mycket mer. Kraja har ett utmärkt utebad. Silvermuseet är handikappanpassat, liksom kyrkan. Tyvärr inte alla butiker, men jag har inga problem med Coop, ICA och OKQ8.
Hon uppmanar besökare att ta sig ut på sjön. Det finns flottar att hyra. Det går utmärkt rulla ut på en tur med flotte från till exempel Kraja.
– Med lämplig brygga tar jag mig upp och ned i båt, men det är svårare att ta sig i land utan den, då behöver jag hjälp.
I kommunen finns många handikappanpassade stugbyar, hotell och restauranger. Ulrica rekommenderar gärna en utflykt med fika i handelsboden i Adolfström eller en lunch i Vuoggatjålme.

Tempererad bassäng, Kraja, Arjeplog.

 

Tips för Dig med rullstol: 
¶  Vaukaleden 2 km
¶  Galtispuodas topputsikt
¶  Fiske / grilla i Rapatjärn
¶  Ta in på några av kommunens handikappanpassade hotell, restauranger eller stugbyar. Hög standard.
¶  Silvermuseet
¶  Arjeplogs kyrka
¶  Hyra en flotte, båt eller kanot.

Utflyktsguide Gáldesbuovdda: https://www.arjeplog.se/download/18.7e566ecd15576cf80b975920/1466699133318/Utflyktsgudie%20G+%C3%ADldesbuovvda%20Arjeplog%202016.pdf

Läs mer här! https://www.arjeploglapland.se/ 

Ta bil ändå upp till toppen av Gáldesbuovdda 800 m ö.h. Foto Jens Wennerberg / Jessepix 

Rapatjärn vid Åsarna, strax norr om Arjeplog. Foto Jens Wennerberg / Jessepix

 

 


 

Jens Wennerberg med en skogsselfie.

I Mellanströms vackra omgivning kom inspirationen

På dagarna konstruerar Jens Wennerberg ritningar på en byggfirma. På sin lediga tid fotograferar han.
– Jag tycker om att skapa och betraktar formen och ljuset som viktigt, säger han och menar att barndomsåren i Mellanström säkert spelat in.
– Det är lätt att få inspiration i en så vacker omgivning. Mitt intresse för skapande har funnits med mig under hela uppväxten.
Mellanström ligger – som namnet avslöjar – mellan två stora sjöar, Uddjaure och Storavan.
Hit flyttade Jens Wennerberg med sina föräldrar från Skåne när han var sex år. Byn har ett 30-tal invånare och har under de senaste tio åren sett en ny inflyttning. Det är människor som vill leva närmare naturen. Fisket i sjöarna lockar. Många ägnar sig åt jakt.
Jens Wennerberg gick grundskolan i Arjeplog och efter nio år blev det gymnasiestudier i Piteå. Han blev snickare. Det är också här i kuststaden som han idag har sin utgångspunkt. Så fort han får en möjlighet drar han ut på fotouppdrag. Inte minst har hans insta-gramkonto ”Jessepix” fått uppmärksamhet.
I dagarna har han fått uppmärksamhet för sina bilder som känns igen på att de ofta är tagna med drönare och med ett särskilt ljus.
– Jag gillar att jobba med de bilder och filmer som jag skapar. Redigering är viktigt och jag försöker alltid att lyfta och förstärka den känslan som finns i det ögonblicket fotot eller filmen fångas.
Var finns drömprojektet?
– Kanske någonstans i Asien med att skildra arkitektur och naturen. Jag är nyfiken på det tropiska klimatet. Det skulle vara en spännande kontrast till det jag gör idag.

Av Maria Söderberg 

A N N O N S