Arjeplogsvanten finns att köpa på Silvermuseet i Arjeplog. Den har blivit en av butikens ”signum”. Jasmine Sundström visar vanten, juni 2018. Foto Maria Söderberg.

 

Den har varit känd som Arjeplogsvanten i mer än hundra år.


Ingen vet exakt vem som gjorde mönstret första gången, men det är ingen tvekan om att vanten har samiska rötter med sina klara färger och mönster. Den speciella vanten finns att köpa i Silvermuseets butik. Huvudleverantör är Gunhild Lundström, Arjeplog, som tog över uppdraget av sin mamma. Hon hade ombetts sticka vantarna för butiken av Doktor Einar Wallquist, Silvermuseets grundare.
– Min mormor stickade de här mönstret, och jag är ju 84 år, så det är bara räkna bakåt i tiden. Det måste vara långt över 150 år gammalt, berättade Gunhild Lundström för Piteå-Tidningens reporter i ett reportage från 2017.
Vanten finns förstås i många storlekar.

 

Vanten finns i många färger.