Ett hopp vid Polcirkeln på toppen av Stiehpaltjåhkkå med Top of Arjeplog: Stina Jackson Olofsson med sin man Robert. Paret bor i Denver, USA, men söker nu efter en stuga i Arjeplogs kommun. Foto Maria Söderberg

  • 8 september 2018

”Bok & Vandring i Jäckvik är ett av
mina finaste minnen från sommaren –
litteratur, natur och gemenskap, det
kan liksom inte bli bättre.”

Såld i över 320 000 ex.

När Stina Jackson kom till Jäckvik och Bok & Vandring i juli 2018 hade hon aldrig tidigare framträtt inför publik. Men medan hon själv var nervös var vi andra säkra på att det skulle gå alldeles utmärkt. Hennes samtalspartner på scenen var författaren Mikael Berglund, Umeå, som även läste hennes manus och kom med råd innan utgivningen.
Stina Jackson är född 1983 med efternamnet  Olofsson. Hon växte upp i Skellefteå, men bor numera i Denver med sin man Robert. Hon har sina föräldrar kvar i stan och farmor i en by utanför Arvidsjaur.
– Jag fick idén till boken när jag såg en dokumentär om det som brukar kallas Highway of tears i Kanada. Det är en väg där många försvunnit. Miljön i dokumentären fick mig att tänka på mitt Västerbotten. Den gav mig hemlängtan, berättade hon i Jäckvik och beskrev sig själv som en ”true crime-fana-tiker”.
– Det är väldigt fascinerande med försvinnanden, tänk, människor som plötsligt är spårlöst borta.
Highway of tears blev till Silvervägen, E95, i Stina Jacksons tappning. I romanen får vi följa Lelle, en pappa som målmedvetet och förtvivlat söker efter sin försvunna dotter.
– Det är pappan som åker längs Silvervägen på nätterna långt efter att alla andra gett upp hoppet. Hans öde har drabbat mig.

På plats i Jäckviksgården. Stina Jackson berättade om sin nya bok Silvervägen. Foto Maria Söderberg

Boken ”Silvervägen” har blivit en försäljningssuccé och fått många fina recensioner. Leif GW Persson sa att han var ”svårt förtjust” i den och rekommenderade boken inför julen 2018.
I Dagens Nyheter skrev Lotta Olsson:
”En lysande debut … Stina Jackson vänder skickligt perspektivet gång på gång: ensamhet kan vara bättre än gemenskap, de stora skogarna kan vara tryggare än ett hus man inte kan lämna.”

Silvervägen har sålt i över 100 000 exemplar och utsågs till 2018 års bästa svenska kriminal-
roman av Svenska deckarakademin. Ännu mer fascinerande är att Silvervägen nu översatts till 22 olika språk.
– Det har varit en helt overklig tid, säger Stina Jackson, som hoppas att hennes bok ska bidra till att fler hittar till platser längs Silvervägen, som den ju började kallas 1975 när den öppnades mellan Sverige och Norge.
Nu siktar Stina Jackson på en ny bok och säger: ”Jag lider lite av andra-boken-stress.” Men den pressen kanske hon kan lindra med naturvandring i Västerbotten eller Norrbotten?
Hon och hennes man Robert letar nu efter ett eget ställe i Sverige och det får gärna ligga i Arjeplogs kommun.
– När jag var tonåring längtade jag bara bort. Det var svårt då att se hur fantastiskt vackert det är.

Text / foto Maria Söderberg

 

UTFLYKTSGUIDE: Stiehpaltjåhkkå
https://www.arjeplog.se/download/18.7e566ecd15576cf80b975a5d/1466699281009/Utflyktsguide%20Stiehpaltj+%C3%91hkk+%C3%91%20Arjeplog%202015.pdf