På toppen av Gibdnotjåhkkå 3 juli 2017, en av de verkligt populära vandrarmålen i Top of Arjeplog. Här med Tjieggelvas i bakgrunden. Högst punkt är 718 m ö.h. 

Top of Arjeplog är inne på sitt sjunde år.
Vad har hänt? Framför allt handlar det om
starka naturupplevelser. Vandrarna har också
tagit sig ett varv runt jorden – eller med ett
annat mått – gjort uppskattningsvis
4 200 toppbestigningar. 
Rapport med bilder från guidad tur till Gibdnotjåhkkå. 

  • 15 december 2017 

Mer än tio procent av fjällkommunen Arjeplogs invånare är idag toppvandrare. Det är uppskattningen av de som någon gång deltagit. Bakgrunden är förstås ett redan stort intresse av att vistas ute i naturen, men med Top of Arjeplog blev det många som la in en extra växel.
Kortet utformades i april 2012 och i maj var allt igång. Första sommaren deltog ett femtiotal. Idén infann sig snabbt om att just tio toppar skulle vara målet, men att det skulle finnas prischanser om man tog fem. Spridningen i åldrar har visat sig bli stor. Av de som tagit alla tio är åldern mellan tre år – 81 år.
Till skillnad från andra kommuner i Norrbottens län visar det sig att Top of Arjeplog lockar lika många kvinnor som män. Trenden inom friluftsliv är annars att det engagerar 60-70 procent kvinnor.

 

Generationsvandring

Alla som bestiger fjäll har självklart inte toppkort och en del lämnar heller inte in sina efter säsongens slut. Men man kan ändå göra ett överslag. Det visar att sexhundra medverkat och om man utgår från angivna toppar blir det sju toppar per vandrare vilket ger närmare 4 200 toppbestigningar. Uppskattad sträcka för alla som lämnat in kort med snitt 9,9 km/vandrare ger den osannolika siffran 41 372,1 km. Det är något mer än ett varv runt Jorden – omkretsen är 40 075 km km.
Om man räknar in Älvsbyn och Arvidsjaur – som startat senaste åren – blir det totalt ca 15 537 bergsbestigningar. Var femte vandrare är barn.
– Med toppturerna har folk i Arjeplog börjat att turista i sin egen kommun. Generationer vandrar tillsammans och det är samtidigt ett sätt att bättra på sin kondition, säger Anna Blomgren, turistbyråansvarig i Arjeplog, som under flera somrar har vandrat med hela familjen, man och fyra barn, på topparna. Och oftast tar de alla tio topparna.

Karl Henrik Kuhmunen gör upp eld medan regnet droppar på oss. Vi har sökt oss bort från vinden.

Torr björknäver – alltid bra när man ska tända elden.

Guidad tur med Top of Arjeplog. En del regn och blåst, men en spännande tur: Anne Madeleine Kuhmunen och hennes pappa Karl Henrik Kuhmunen, Luokta-Mávas sameby, berättar om renskötseln och annat i området. Foto Maria Söderberg 

Anne Madeleine Kuhmunen, Luokta-Mávas sameby. Foto Maria Söderberg.