– Så överraskande och roligt!
Tänk att vi hade fler toppvandrare i år trots
att vädret har varit sämre.
Det säger Katarina Sundman, en av
initiativtagarna i Top of Älvsbyn,
en tävling som bara växer.

  • 7 oktober 2017

Intresset för vandring ökar. Det kunde Lotta Berglund, Hotell Storforsen, och Sofia Lundberg, näringslivsutvecklare på Älvsbyns kommun understryka när de deltog på 2017 års final av Top of Älvsbyn.
– Vi kommer att ta fram mer material till nästa sommar om vandring. Det är något som turisterna efterfrågar mer och mer, sa Sofia Lundberg som prisade initiativet med Top of Älvsbyn.
– Det är imponerande se vilket intresse som finns för att upptäcka vår kommun.

Top of Älvsbyn startade i maj 2016 och pågår mellan den 1 maj till sista augusti. Men för
2018 kommer perioden att sträckas ut till  den 30 september. Friluftstävlingen startade ursprungligen i Arjeplogs kommun.
I anslutning till sommarens vandringar  har man arrangerat botanisk vandring på Död-
Lassberget, guidad visning i Laver, historiemöte i Manjärv med historiker Uno Westerlund och flera organiserade vandringar där deltagarna även bjudits på middag på Vitberget.
– När vi pratar om Vitberget, Vielggisváre, är det faktiskt landskapet Norrbottens högsta
med sina 594 m ö.h. Men här skulle det vara fint med ett utsiktstorn och att man kanske röjde en del på toppen, säger Katarina Sundman.

Med facit från två somrar i Älvsbyn kan arrangörsgruppen konstatera att det skett fler än tvåtusen toppbestigningar.
– Troligen är det fler eftersom många kort-
innehavare lockar med sig familjemedlemmar och besökare utan kort. Vi kan bara se att intresset varit långt större än vad vi kunde drömma om, säger Barbro Nilsson, som arbetar på Coop Extra där korten säljs och samlas in.
Fototävlingen som arrangerades i Älvsbyns kommuns regi lockade många bidrag. Flest vinster gick till Linda Askenfalk som vandrat med sin man Jesper och barnen Ellen, 5 år,  och Tore 7 år. De tog alla tio toppar.
– Det har varit en härlig sommar. Det är perfekt att ha en målsättning med våra utflykter. Ungarna tävlar om vem som först ska hitta flaggan på toppen.


Mer information finns här:
www.topofalvsbyn.blogspot.se

Bildtext:
Rekord för Top of Älvsbyn trots en ganska vädertuff sommar: 163 lämnade in sina kort varav 68 tog 10 toppar. Kortet för 2018 års upplaga av Top of Älvsbyn är redan ute. Sju nya utmaningar och tre “gamla” toppar är med. På bilden syns Barbro Nilsson längst ut till höger, som håller i kortförsäljningen och femte från höger är Katarina Sundman.