Uschi Schulze och Steffen Neumann har hittat sitt drömställe i Veijejaur utanför Mellanström, Arjeplogs kommun. Foto Maria Söderberg

  • 15 september 2017

För sexton år sedan kom Uschi Schulze och Steffen Neumann till Sverige från Sachsen och Brandenburg. De hittade sitt hus i Vejejaur, en gård mitt emellan Mellanström och Slagnäs.
– Vi trivdes, vi stannade!

Arjeplogs kommun tappar invånare, men det finns också de som flyttar in. Inte sällan är det människor från Tyskland som älskar friluftsliv, vill leva nära naturen och ha svängrum med sina djur.
För sexton år sedan kom Uschi Schulze och Steffen Neumann till Sverige från Sachsen och Brandenburg. De hittade sitt hus i Vejejaur, en gård mitt emellan Mellanström och Slagnäs. Därmed fick de också ordentligt med plats för sina hundar, Alaskan Huskys. Idag har de 34 som har sin gård med burar strax utanför huset. Inte en granne så långt ögat når. Tillsammans har Steffen och Uschi fyra barn – alla sedan länge utflugna – och Uschi har även sex barnbarn. Steffen ett barnbarn.

Uschi Schulze med gårdens hönor.

Det är lätt se paret som livsstilskonstnärer. De har haft en mängd arbeten. Steffen är bland annat snickare och producerar hundslädar. Han har arbetat som nattportier, montör på oljeplattform i Norge och numera kan han även titulera sig turistvärd. Uschi arbetar, förutom som turistvärd,  även inom åldringsvården i Arjeplog och har även hon varit nattportier.
Idag kan de mer och mer leva på det som turismen ger. Huset har utvecklats till en gård med stugor och camping. De hjälper gästerna att fiska, arrangerar turer med kajak, kanot och motorbåt, de gör utflykter med fyrhjuling, och cykelturer, visar gästerna var de kan bada, genomför vandringar och visar hur och var man
kan plocka bär och svamp.
– Vår mest intensiva period under året är från december till mars månad. Då har vi gäster nästan varje dag och de flesta är intresserade av att åka hundsläde. Många vill också prova på att köra själva, berättar Steffen Neumann.
– Ja, varför det är så roligt med hundar? Det finns en särskild Jack London-feeling med det här livet! Det är nog många som har det på sin s k bucketlist, åtminstone vill besökare få en förnimmelse av vad det kan innebära med vildmarksliv.
Själv har Steffen tävlat i många år med sina hundar, men det är något han nu avslutat.
– Det är helt enkelt för dyrt och omständigt.  Det finns mycket annat som jag hellre satsar på.

En livsstilskonstnär tvekar inte att skaffa sig nya verksamheter – biodling.

 

En ny syssla är biodling. Vi besöker kuporna som ligger ett stenkast från huset. Men sommaren har hittills varit litet kall och humlorna är slöa. Deras honung blir dock väldigt god, menar Uschi Schulze.
– De tar in nektar från vildblommor här i skogen vilket gör att det blir kvalitetshonung.
Och stuckna?
– Nej, aldrig. Bin är snälla insekter.

Av Maria Söderberg

 

Skriet från vildmarken (med originaltitel The Call of the Wild), är en äventyrsroman från 1903 av Jack London. Boken handlar om hunden Buck som kidnappas från sin trygga tillvaro som familjehund. Han säljs och förs till Alaska där ett liv som slädhund väntar. Äventyrsboken är en av världens mest kända inom sin genre.

 

Mer om deras verksamhet vintertid finns här: https://www.facebook.com/HuskyFarmVeijejaur

Foto Husky Farm Vejejaur.

 

Läs mer!

Hundspann med världens mest tåliga hundar

Ruth Ranberg satsar på friskvård och hälsa

Om ljuset i norr med konstnären Roland Pantze

Anna-Maria Fjellström i Sápmi berättar om sitt liv med bilder

 

A N N O N S