Vare sig det gäller bergsklättring eller karriären
så är verktygen för att uppnå målet snarlika.
Äventyrerskan Renata Chlumska lyfter fram
förberedelsetid och motivation oavsett om det handlar
om Mount Everest eller en topp i Arjeplogsfjällen.

  • 15 december 2016

Renata Chlumska tycker idén med toppvandring i Arjeplog, Arvidsjaur och Älvsbyn är ett lysande sätt att få fler att uppleva tjusningen med höjder. Vill man följa hennes äventyr kan det ske på Facebook eller Instagram. Hennes nya bok kan beställas från hennes hemsida och, hälsar Renata Chlunska, hon signerar gärna exemplar till toppvandrare. Foto Maria Söderberg

 

Vad tycker en av världens främsta bergsbestigare om toppvandring i Arjeplog? Renata Chlumska blev första svenska att bestiga Mount Everest 1999. Detta världens högsta berg är 8 848 m ö.h. och därmed tre gånger så högt som Arjeplogs högsta topp Stortoppen på 1 860 m ö.h. i Sulidälbmá. Men Renata Chlumska menar att äventyret kan variera från människa till människa. När hon får veta mer om Top of Arjeplog – som även finns i Arvidsjaur och Älvsbyn – blir hon imponerad. Hon, om någon, förstår tjusningen av att stå på en topp.  Men också hur incitamentet för en tur kan variera.
– Det finns något som passar alla, säger hon och menar att varje person har sina ambitioner och mål. Varje vandring är en utmaning och om den ska bli lyckad handlar det om hur man förbereder sig och skapar motivation.
Hon har längtan efter de stora utmaningarna, men förminskar inte de mindre äventyren i vardagen som en cykeltävling och ett skidlopp. Eller varför inte en utflykt med barnen.

Toppen av Mount Everest 8 848 m ö.h. 5 maj 1999. Foto Göran Kropp från
www.renata.nu

 

Hennes äventyrliga liv tog en ny vändning när hon fick sina barn, idag 5, 6 och 8 år. Hon beskriver en speciell tur med sin son som deltog på en vandring till toppen av Kebnekaise innan han fyllde sju år. Hon hade förberett honom noga på vad de skulle möta innan de tog tåget till norr, som till exempel att sova i tält och fjällterrängen.
– Barn tycker det är roligt vara med och fokusera på en uppgift. När vi vuxna är lugna och trygga känner barnen också detta.
När Renata Chlumska är ute och föreläser om hur man ska kunna förverkliga sina idéer – även inom arbetslivet – lyfter hon fram vikten av motiverade medarbetare, kommunikation, öppenhet, att kunna hantera förändringar, möten med det oväntade och att ha ”magnetiska mål”.

Kilimanjaro i norra Tanzania – en del av de ”De sju topparna”, 5 892 m ö.h. Foto www.renata.nu

I boken “När bergen kallar”, som skrivits tillsammans med Annica Triberg, berättar Renata Chlumska om hur hon blev en inbiten bergsbestigare. Som barn var hon ofta ute och campade med sina föräldrar i Europa. Idrotten blev en del av hennes liv under upp-växten. Här finns också den gastkramande berättelsen om hur hon nådde toppen av Mount Everest med sin livskamrat Göran Kropp. Han omkom tragiskt 2002 i en klätt-ringsolycka i nordvästra USA. Trots den svåra motgången kunde Renata Chlumska
inte avstå från att göra fler utmaningar. 2005 satte hon sig i en havskajak vid kajen i Lake Union i Seattle. Hon genomförde ensam en 1 820 mil lång resa runt USA i kajak och på cykel som tog 439 dagar. Hon har genomfört ”Seven Summits”, vilket innebär att man bestiger det högsta berget på respektive kontinent, sju världsdelar – sju toppar. Det projektet tog 15 år och avslutades 2014.
Idag driver hon verksamhet med föredrag, expeditioner och äventyrsresor. Familjen är i fokus. Men vid sidan av detta finns nästa utmaning – en rymdresa. För sju år sedan köpt hon sig en biljett och nu handlar det om att lära sig flyga, utsätta sig för G-krafter och inte minst att bota sin åksjuka. Målet är att bestiga månens högsta topp Mons Blanc.
Är du inte rädd?
– Rädsla får inte begränsa, utan måste besegras. Jag är mer rädd för bli bitter på ålderns höst och ångra att jag inte gjort något jag drömt om.

Text Maria Söderberg


Signerade exemplar av Renata Chlumskas bok ”När bergen kallar” från 2016 kommer att lottas ut bland årets kortinnehavare av Top of Arjeplog.

A  N N O N S