– Så lätt det är att gå med snöskor!
Det är mycket enklare än man kan föreställa sig,
säger Maria Marklund med familj som prövat
en tur i Arjeplogsfjällen på fjället Tjeäksá.
– Det här är ett bra alternativ till skidåkning och skoterkörning.
Dessutom är det möjligt vandra
såväl sommar
som vinter i Polcirkelområdet.

 

Med snöskor Tjeäksá, Laisdalen. Maria Marklund och Lars Nilsson med dottern Wilma. Foto Maria Söderberg

”Lättare än man kan tro”, säger Maria Marklund om att gå med snöskor. Hon är från Gautosjö och bor i Skellefteå. Foto Maria Söderberg

 

  • 10 januari 2017


Vad sägs om vandring
med snöskor i midnattssol i juni? Det är ingen omöjlighet. I Arjeplogsfjällen ligger snön kvar under stora delar av sommaren. Man behöver förstås inte vänta på att det ska bli ljust nätterna igenom.
Snöskovandring växer på många platser i världen och främst i Kanadas och USA:s norra delstater och i Alperna. I Frankrike är snöskovandring näst största vintersport efter alpin utförsåkning. I Italien arrangeras varje år ett sprintlopp med 6 000 startande. I Sverige arrangeras SM i snöskor och fler och fler prövar på möjlighet att ta sig ut i terrängen på ett nytt sätt. Till Arjeplogsfjällen kommer flera och fler med snöskor i bagaget både vinter oh sommar.

 

”Något nytt håller helt enkelt på att hända på vandringsfronten”

Till fördelarna hör att man inte behöver ha någon träning innan för att kunna gå, det behövs ingen valla, fästet är utmärkt med rejäla taggar som greppar underlaget och eftersom man går med lös häl är det som att gå i vanliga – med bredare – skor.
Några av dem som deltar i vinterns omgång av Top of Arjeplog använder sig av snöskor för att nå den sista biten upp till den åtråvärda toppen. Målet i tävlingen är att fånga in tio vintertoppar vilket de flesta i första hand gör med skidor, men alternativet med snöskor vinner fler och fler användare som kanske känner sig osäker på snabb utförsåkning.
I Sverige finns en entusiast som fört sporten framåt. För 16 år sedan prövade Bengt Klingheim, Kristianstad, snöskor för första gången i Alperna. Hans dotter hade fått jobb på ett företag i Frankrike som tillverkade just snöskor.
– Det var en härlig känsla! Jag bestämde mig för att försöka lansera snöskor i Sverige, berättar han.
– Det har inte varit lätt, åtminstone inte till en början. Första året såldes 200 par, men nu är det 4 000, och om man lägger till andra som säljer snöskor, så sker det helt klart ett trendbrott. Något nytt håller helt enkelt på att hända på vandringsfronten.
Han kommer just från Idre fjäll där han varit med en grupp som gått ut på månskensvandring i snöskor.
– Det var en speciell upplevelse att vandra med pannlampa och samtidigt ha fullmånen närvarande i snölandskapet.

 

Enligt Olaus Magnus satte man i sen medeltid ”braite taffel” (snöskor) under sina och hästarnas fötter för att inte gå under i snön. Detalj från Carta Marina 1539.

 

Att ta sig fram med snöskor har gamla anor. När Olaus Magnus i sitt kartverk Carta marina från 1539 illustrerade de nordiska folken med en berättelse om en häst och en man med snöskor förklarade han i bildtexten att: ”Hie binde die leut under ihn und der rosser fuesse braite taffel uie ain schayblicher schildt das sy nit im schne undergeen”, vilket betyder att folk binder ”braite taffel” (snöskor) under sina och hästarnas fötter för att inte gå under i snön. Om detta skriver historikern Dick Harrison i en krönika där han ifrågasätter om det egentligen inte var just snöskor som Gustav Vasa färdades med, och inte skidor. Denna omvittnade färd 1520 blev ju, som väl bekant, senare grunden för Vasaloppet.

 

Trygor eller skarbågar

I Skandinavien var snöskor mer kända som trygor eller skarbågar och användes oftast av skogsarbetare. Man kunde även sätta trygor – eller trugor som man också säger – på hästarna för att underlätta gång i snölandskapet. I Amerika använde indianerna tidigt snöskor. Dagens snöskor har lånat formen av dessa långsmala som är lätt uppböjda fram. När européerna kom till Amerika började även de använda snöskor, vilket inte minst blev populärt hos pälsjägare.

Med snöskor på Tjeäksá. Foto Maria Söderberg

 

Maria Marklund är uppvuxen i Gautosjö och bor idag i Skellefteå. Hon är ofta i Laisdalen, inte minst för jaktens skull. Hon hade aldrig tidigare prövat snöskor förrän nu i vinter. Tillsammans med sin man Lars Nilsson och dottern Wilma, 10 år, var de på en tur och blev alla överraskade över att det var så enkelt.
– Så lätt det är att gå med snöskor! Det var verkligen mycket enklare än jag kunde föreställa mig, säger  hon.
– Det här är ett fantastiskt bra alternativ till skidåkning och skoterkörning. Jag kan ta tänka mig att det är ett bra alternativ till skidåkning och skoterkörning. Med tanke på hur svårt det kan vara att gå med skidor i snöig bergsterräng kan det här vara lösningen om man vill ut, både sommar som vinter.

I Arjeplog kan man hyra snöskor på Experience, Silvervägen 1, eller köpa ett par på Granns (priset ligger strax under två tusen kr). De kan också beställa hem.

 

Midnattssolsvandring med snöskor

Nu rustar många sommaraktörer i fjällen för en ny aktivitet. På Kraja i Arjeplog finns Experience som både hyr ut snöskor och arrangerar vandring med guide.
– Vi hoppas att fler och fler ska upptäcka snöskovandring. Även om det inte är främsta anledningen till en resa hit är det kul att testa, säger Joakim Armgren.
För Experience handlar handlar det främst om skoterkörning under vinterhalvåret. Joakim Armgren tror att att bristen på snö i världen kommer att locka fler att pröva nya former för att uppleva det arktiska klimatet.
– Snö är unikt och så naturligt för oss som bor här att vi glömmer bort hur exklusivt det är. Jag ser inte minst framför mig midnattssolsvandring med snöskor. Det är verkligen speciellt att kunna utnyttja dygnets alla timmar under sommaren.

Av Maria Söderberg 

 

A N N O N S E R