Marianne Hofman och Erland Segerstedt. Foto Mats Holmström

  • 15 december 2016

Varför en bok om just vatten?
Marianne Hofman har i mer än ett år
arbetat med en bok om vatten
tillsammans med fotografen
Erland Segerstedt, Skellefteå.

– Vattnet är allt! Det har funnits människor i Arjeplog i tiotusen år och under alla dessa år har vattnet varit av avgörande betydelse. Det har gjort det möjligt att överleva och får sägas vara det viktigaste vi har på många sätt. Vi består av vatten, vi lever av och vid vattnet. Vi påverkas av det hela tiden på olika sätt.

Hur föddes idén?
– Den föddes någonstans i Finland för snart
två år sedan på en resa hem från Murmansk. Jag satt intill Erland Segerstedt i bussen och  han berättade om böcker om Haiti, Tärnafjällen och Skellefteå som han varit med och givit ut. Jag tyckte det lät så himla roligt och ville också göra en bok.
– Innan vi kom till den svenska gränsen så hade vi bestämt att det skulle bli en bok om något som ligger mig nära. Arjeplog och vatten!

Hur för du över idén till text och bild?
– Det här en reportagebok där människor får berätta om olika aspekter av vatten. Jag vill lyfta fram deras berättelser, men även min egen.

Har du upptäckt något speciellt under arbetets gång?
– Jag har fått en större insikt och djupare förståelse för hur angeläget vattnet och naturen är för oss. Vatten används till elproduktion, biltestverksamhet, fiske, nöjen och självklart till dricksvatten,

Fisket måste väl vara en av de mest framträdande?
– Ja, det har gjort det möjligt för människorna att överleva. Samtidigt har fisket som näring ändrat karaktär, både som mat och inkomstkälla.

Och mer?
– Jag har lärt mig mycket om lokal historien. Ett exempel är Adolfströmsbornas kamp för att bevara Laisälven. Jag fascineras av styrkan och beslutsamheten som finns hos dem, men även på andra håll i Arjeplogs kommn.

Boken ska presenteras för första gången i Arjeplog vid Hemvändardagen den 15 juli 2017. Förlag Midsommar.

Mer här:
https://midsommarudden.blogspot.com/2017/07/ny-bok-en-skvatt-om-arjeplog.html
Kan beställas bl a här:
https://www.bokus.com/bok/9789197754989/en-skvatt-om-arjeplog/