”För mig är livet med mat en livsstil”
Alexander Sundqvist

  • 15 september 2016

Alexander Sundqvist, Vuoggatjålme 2016: ”Jag älskar att skapa maträtter utifrån exklusiva råvaror i norra Sverige”. 

 

 

Ingen tur till fjällen utan en speciell matupplevelse. Så kan man sammanfatta idén vid Polcirkeln i Vuoggatjålme. Satsningen på en restaurang har gett eko. I år har Alexander Sundqvist haft i uppgift att komponera sommarmenyn. Han beskriver sig själv som en frilanskock och med en bas i Umeå. Att ta sig an fjällrestaurangen ser han som en perfekt utmaning.
Trots sin unga ålder, 26 år, har har hunnit med att vara kökschef på både Clarion Collection i Arvidsjaur och Hotell Silverhatten. För att kunna avancera inom kockyrket har han praktiserat på tvåstjärniga Chez Dominique i Helsingfors och enstjärniga Gastrologik i Stockholm.
– Jag älskar att skapa maträtter utifrån exklusiva råvaror i norra Sverige. Det har varit många tuffa år i olika kök, men nu börjar jag skörda frukterna av min satsning. Det har inneburit en hel del gratisjobb, men på köpet har jag fått arbeta med de mest kunniga. För mig är livet med mat en livsstil.

Efterrätt med lingon: Creme brulee smaksatt med mackmyra whisky och messmör. Toppas med rårörda lingon Foto Maria Söderberg

Lokala produkter

Kockresan började med att han redan i tonåren började se TV-serier med den brittiske kocken Jamie Oliver. Alexander Sundqvist har alltid gillat hans mat.
– Jag skrev ned hans recept, köpte matböcker och började laga.
En annan förebild är Magnus Nilsson i Fäviken som utmärkt sig bland annat för en matlagningsstil som han kallar “rektún mat” (riktig mat på jamska).  Det är vanligt att prata om diettrender när det handlar om mat.
– Dieter är bra för personer som måste undvika viss mat av hälsoskäl, annars tycker jag att man ska äta lagom av allt och att mat ska vara gott.
Till menyn i Vuoggatjålme har Alexander Sundqvist använt sig av lokala produkter så långt det är möjligt. Den populära älgburgaren har han snitsat till för i år. Hans renskavstallrik, fiskrätter och ostsallad med getost från Svartberget vid Silvervägen får, faktiskt, folk att sätta sig i bilen och köra både 25 mil eller mer.
– Men jag har en idé om att använda mig mer av lingon, som jag tycker är ett fantastiskt bär, och så utveckla en rejäl renköttsoppa.

Text Maria Söderberg 

 

Laxrätt. Foto Maria Söderberg