Rent vatten att dricka – överallt. Foto Johan Hisved

Guiden Ken Långdahl söker efter bästa fiskevattnet i Vaukaströmmarna. ”Det blev också några fiskar, det var uppskattat”. Foto Johan Hisved

Paus i vandringen upp till toppen av Áhkális 784 m ö.h.

 

  • 15 september 2015

Äntligen lediga tillsammans! Men hur förhindrar man att datorn eller dataspelen lägger sig i vägen för aktiviteter? Eller att du som vuxen inte vet hur man ska ta sig ut? Det är inte fel att slappa, men när man kommer till Arjeplogs fjällvärld finns det mycket att upptäcka.
– Det kan bli minnen för livet, säger Sanna Sund, hotellchef på Silver Resort som bland annat driver Kraja Stugby.
– Som förälder vet jag hur paralyserad man kan bli på en ny plats. Vi försöker få barnfamiljer att trivas litet extra hos oss.

Bästa tipset – en fisketur

Med guider och goda råd är det enkelt att ta sig ut till fiskevatten och kortare fjällturer. I Arjeplog är det tacksamt med kala fjäll i närheten av centralorten. Om det regnar kan man besöka Silvermuseet och titta på bildspel och samlingarna.
– Det är bara fantasin som sätter sina begränsningar, menar Sanna Sund, fullt medveten om att alla sommardagar inte är medelhavsvarma intill Polcirkeln.
Ken Långdahl har guidat barnfamiljer i Arjeplog. Hans bästa tips är en fisketur.
– Om man väljer toppvandring ska man tänka på att det kan bli en heldagstur. Det kan behövas många pauser och det kan ta emot i backarna. Men belöningen är stor när man kommer högst upp.  

Text Maria Söderberg
Foto Johan Hisved