Therese Rosén Häggman och Jason Gallon satsar på hög trivselfaktor.

  • 20 januari 2015


Efter en långsemester med 900 mil på cykel
mellan Lima i Peru till Ushuaia i Argentina var
de upplagda för nya äventyr. Det blev – Polcirkeln. 

 


Kökets magi måste ligga
i bästa möjliga råvaror, professionella kockar och ett gott samarbete. Det är den tanke man får när man hälsar på paret Therese Rosén Häggman och Jason Gallon i restaurangen i Vuoggatjålme. Här är det leendet som härskar, trots att ett fyrtiotal gäster snart är på ingång.
Jason skjutsar in stora älgfilébitar i ugnen. Han hackar päron och selleri.
– Päron är en utmärkt vara i sallader, säger han och hackar frukten effektivt.
Han har gått en fyrårig kockutbildning i franska Saint-Étienne, en stad som framför allt är känd för att ha Europas äldsta vapenfabriker. Men knappast något kan vara mer fredligt än matlagning.

 

Getost, röding och älgfilé

I köket i Vuoggatjålme skapas nya rätter. På menyn den här dagen finns bland annat getost från Norrbotten med päronsallad, hemgjord tagliatelle med röding och så älgfilé med karljohansvamp-aranchinis.
Men Therese och Jason hade knappast hamnat vid Polcirkeln om inte Therese hade haft sina rötter i norr, närmaste bestämt i Luleå. Efter en långsemester med 900 mil på cykel mellan Lima i Peru till Ushuaia i Argentina var de upplagda för nya äventyr. De fick tips om att Vuoggatjålme – som är en stor turistanläggning nära norska gränsen – sökte efter någon eller några.

Jason Gallon i köket.

Har blivit en hit: Vuoggaburgare

– Det passade oss jättebra! säger Therese medan hon dukar i restaurangen.
– Vår idé är att få laga mat från grunden och arbetar med så hållbara råvaror som möj-ligt. De ska helst vara lokalt producerade och gärna ekologiska och kravmärkta. Allt kött som severas i restaurangen är svenskt.
Tina Viklund, som driver anläggningen tillsammans med Frans Helamb, är lyrisk över den nya rekryteringen.
– Jason tar hand om hela råvaran. Ett exempel är att han skållar tomater till en rätt, men använder tomatskalen till en annan. Tillsammans har de på kort tid satt en egen prägel på allt från maten, med influenser från det franska och italienska köket, till hur vi ska duka i matsalen.

Vy över Vuoggatjålme vid Polcirkeln.

 

Restaurangen i Vuoggatjålme upplever att fler gäster söker sig till både stugbyn och till restaurangen. Säsongerna har utökats.Det är inte längre bara jakten på hösten, vår-vintern med skoter och fisket sommartid som dominerar. Även den kyliga och mest mörka perioden har fått ett tillskott av gäster, inte minst är det lössnöåkning på skoter som lockar. Therese och Jason lär ha många, många älgburgare framför sig.

Text / foto Maria Söderberg