”Vi är noga med att det endast är det som ska hamna på tallriken som kommer upp ur sjön, inget annat.”


Iris Rut Georgsson flyttade till sin mammas hembygd.
”Här är det fiske i världsklass”, säger hon och skriver:
”Arjeplog skulle kunna vara en sådan plats, ett världskänt fiskeparadis, men så länge inte vi själva värderar fisket
högre kommer ingen annan att hellre att göra det”.

F I S K E K R Ö N I K A  1 5  J A N U A R I  2 0 1 5

 

Rut Georgsson 2014.
Foto Maria Söderberg

 

 

Jag är född som nummer två av fem syskon i Islands huvudstad Reykjavik. Där växte jag upp med mina fyra syskon, isländska pappa och svenska mamma.
När jag var 17 år tröttnade jag på Island och beslöt mig för att hitta på något nytt. Inte minst var det vädret som stötte bort mig. På Island är det blött hela tiden och det blåser mycket. Tänka sig, regnet kommer i sidled!
Jag flyttade till Arjeplog, med ett kort uppe-håll i Oslo på sex månader. Att valet föll på just Arjeplog var förstås att jag har jag min mammas släkt här. De hade jag inte fått chansen att lära känna så bra under min uppväxt på Island. Jag minns att vi var här hela familjen en gång när jag var elva år. Det var så vackert!
Det är ett beslut som jag aldrig ångrat. Inte hittills i alla fall. Önskar bara ibland att Island vore lite närmare, så man skulle kunna flyga dit för bara en helg.
Jag är uppvuxen i en naturnära miljö. Vår familj reste mycket runt om på Island när jag var barn. Jag fick se landet från en gammal Range Rover varje sommar. Vi färdades på högfjällen, korsade älvar och sov i tält.
Att komma till Arjeplog har fungerat bra, men så har jag också varit här i 14 år nu. Jag trivs med att vara utomhus. Närheten till allt friluftsliv året om är något jag verkligen uppskattar. Men bäst tycker jag om att fiska. Ett intresse som min sambo, David Svensson, introducerade mig. Vi träffades en kort tid efter det att jag flyttat hit. Numera tillbringar vi många timmar tillsammans under sommarmånaderna i båten på Hornavan och Uddjaure.
Under tidig sommar brukar vi mest fiska efter gädda, men när sommaren kommer igång  på allvar blir det mest öring.
Arjeplogsströmmarnas fantastiska fiske gör att de flesta eftermiddagar i augusti spenderas vid strömmarna. David överraskade med en öring på 7,88 kilo en sensommar i Tjärdnas. Den fångsten satte nog spår! Jakten på en ännu större öring pågår varje sommar. Min största hittills har varit på drygt två kilo. Den största gädda för mig har vägt 9,5 kilo. Det är också den mest spännande fisken eftersom den är så livlig.
Vi släpper tillbaka nästan all fisk som vi får. I synnerhet gädda, då vi sällan tar rätt på den. Vild öring och honor brukar ofta få simma tillbaka, medan vi hellre tar upp den inplanterade fisken. Vi är noga med att det endast är det som ska hamna på tallriken som kommer upp ur sjön, inget annat.
Det är otroligt roligt att fiska! Man kan kombinera möjligheten att vara utomhus med en spännande hobby tillsammans med andra.  Eftersom jag har så svårt med myggen när det är varma perioder på sommaren är det skönt vara ute på sjön.  Fisket är helt klart i världsklass. Jag själv tycker att det nästan är synd att det inte är mer känt än vad det är. Jag upplever nästan att Arjeplogsborna är lite själviska då det kommer till fisket i strömmarna och sjöarna. Vilket jag kan förstå, men det krockar ju samtidigt med önskan om att Arjeplog ska växa och bli mer attraktivt för inflyttning.
Jag som är uppvuxen på Island, vet vad de som är intresserade kan betala för att fiska  på attraktiva platser. Här i Arjeplog kostar ett fiskekort trehundra kronor – för ett helt år!
Det här skulle kunna vara en sådan plats, en världskänt fiskeparadis, men så länge inte vi själva värderar fisket högre kommer ingen annan att hellre att göra det.  l

Iris Rut Georgsson arbetar på Simloc som erbjuder hotellrum och lägenheter. Framför allt är det biltestare vintertid som kommer, men de senaste somrarna har antalet sommargäster ökat.

Vatjinavveströmmens fiskevatten ligger bara ett stenkast från samhället Arjeplog.


FISKEGUIDE PÅ NÄTET 


I
Arjeplogs kommun finns  fiskemöjligheter för alla, från abborrmete för barnfamiljen till röding- och öringfiske med fluga i högalpina fjällmiljöer. Intresset för trollingfisket har ökat under de senaste åren och det arrangeras årligen trollingtävlingar på stora sjöar i kommunen som Hornavan, Uddjaure och Tjieggelvas. För dig som vill få en första introduktion till fisket går det bra att ladda ned en fiskeguide på https://www.arjeplog.se/download/18.1bdd584513f5c064c6c166/1418197630704/Arjeplog%20fiske%20130628%20l%C3%A5g-webb.pdf
Den finns också i en tryckt utgåva på Turistbyrån,  Silvermuseet, i Arjeplog.

VAUKASTRÖMMARNA – NÄRA ARJEPLOG

För dig som inte vill vandra långt eller ta flyg till fiskeområden finns möjlighet att besöka Vaukaströmmarna strax utanför Arjeplog. Det är ett stort fiskeområde mellan sjöarna Hornavan och Uddjaur. Till Vaukagrenen finns även handikappramp. Här finns harr, sik och öring.

 

A N N O N S