Kommer till Bok & Vandring 2024: Sofia Andrukhovych. Foto Valentyn Kuzan

En av de senaste årens mest uppmärksammade romaner i Ukraina har titeln Amadoka. Namnet anspelar på en namngiven sjö som fanns med på äldre kartor, men som troligen aldrig existerat. Författaren Sofia Andruchovytj kommer nu till Bok & vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta för att berätta om den mytomspunna Amadoka .

Amadoka av Sofia Andruchovytj. Den ukrainska utgåvan.

Ett av sommarens teman är vatten. Redan den första kvällen kommer Jannete Hentati att berätta om sin bok Älven i mig, Fia Kaddik – som bor vid Piteälven – beskriver sitt liv vid vattnet, sitt hantverk och jojk, och Marianne Hofman, Jäckvik, och Erland Segerstedt, Storkågeträsk, om sin bok En skvätt om Arjeplog.
Nu kan den ukrainska författaren Sofia Andruchovytj läggas till den skara som uppmärksammar vatten, men – i hennes fall – utifrån ett helt annat perspektiv. Hennes bok Amadoka som utgavs 2021 kommer att under året utges även på svenska. Boken har kommit att bli en av de mest översatta ukrainska romanerna på senare år. Den är och kommer att bli inom kort publicerad i 15 länder, däribland Storbritannien, USA och Frankrike. Sofia Andruchovytj är uppvuxen i Ivano-Frankivs, en stad i västra Ukraina. Hon bor idag i Kyjiv tillsammans med sin man som även han är författare, Andriy Bondar. Hon har även gett ut ro­manen Felix Austria där ett utdrag kan läsas i svensk översättning i 10-tal nr 17/18. Kan beställas här.

Sjön Amadoka är ett mytomspunnet begrepp. Den är först omnämnd av Herodotos (484 f.Kr. i Halikarnassos död 425 f.Kr.) – som brukar kallas för den västerländska historieskrivningens fader – och återgiven på kartor av medeltida kartografer i flera århundraden. Men så plötsligt försvann den när kartorna med tiden blev allt mer realistiska. I romanen Amadoka finns en dragning till frågor om sjöar som spårlöst kan avdunsta och om hur hela världar, hela kulturer kan försvinna – och vad blir istället kvar? I romanen finns den påtagliga förvrängningen av minnet under folkmorden som ägde rum i Ukraina under de senaste hundra åren: den avrättade renässansen, förintelsen och Rysslands pågående krig mot Ukraina. Och Amadokasjön är en metafor för den glömska i vilken vi sjunker för att gömma oss för smärta och egna misstag. 

Författaren Sofia Andruchovytj reser till Bok & Vandring med sin far, Jurij Andruchovytj, som bor i Ivano-Frankivsk. Under våra bokdagar deltar han i samtal med Stefan Ingvarsson om sin bok Moskoviaden (2023). Jurij Andruchovytj (f. 1960betraktas som en av Ukrainas viktigaste författare.

Läsvärt:
https://www.pravda.com.ua/eng/articles/2023/10/19/7424866/
https://craftmagazine.net/en/sofia-andrukhovych/

Här omnäms sjön ”Amadoca Lago” på en karta av Gerard Merkator. Amsterdam, 1609

 

 

 

Karta som visar Litauen av Jodocus Hondius och Gerard_Mercator. Amsterdam 1609. Här tillagt utpekas Östersjön, Vilnius, Pinsk och Lutsk. Kartan anger sjön Amadoka, som senare försvinner i kartvärlden.

Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta 18-21 juli 2024

Distance launch of Sofia Andrukhovych’s novel Amadoka at the Mystetskyi Arsenal