Tjievletjåhkkå nära Övernäs / Skogalid 689 m ö.h. i Piteälvsområdet. Foto Maria Söderberg

Top of Arjeplog startade 2012 i blygsam skala. Nu är tusentals ute och vandrar i just den formen att man vill nå högsta punkten. Toppturerna har spridit sig till flera kommuner. 2020 publicerar vi en serie foldrar som riktas till dg som nybörjare. Den första heter Våga toppvandra! Nästa blir Våga toppskida! Därefter är det en som handlar om toppmat och en om topphälsa. 

”Man behöver inte ha några
särskilda vandrarkängor.
Det går bra med gympaskor”.

 

Top of Arjeplog 15 juli 2015. Hård blåst och plötsligt kom regnet. En mobilbild innan nedfärden och till värmen: ”Man behöver inte ha några särskilda vandrarkängor. Det går bra med gympaskor”. Lars, 16 år, gick upp på en av topparna på Pieljekaise i sina slitna sneakers. Det är inte nödvändigt med världens bästa, dyraste utrustning för att ta sig ut. Foto Maria Söderberg

 

Visst är det spännande att lära sig hitta?

Arjeplogs kommun är stor (nästan lika stor som Skåne och Blekinge tillsammans) så här gäller det att vara förberedd när du ska ut! Karta och kompass är alltid bra att ha med. Bästa och mest aktuella kartan för kommande utflykt finns dock i en dator. Lantmäteriet erbjuder kostnadsfri karta för icke-kommersiellt bruk. Sök din plats och ta en kopia eller ännu enklare: ta en bild med din mobil. Beräkna hur långt du ska gå, kolla in höjdkurvorna och hur myrmarkerna breder ut sig; allt som du gör innan turen underlättar när du sedan är i fält.
Vill du läsa om en självklarhet? Okej.
Säkra driften till din mobil. Fjällsäkerhetskommittén i Arjeplog har noterat att fjällbesökare ibland glömmer bort att ha extra batterier eller laddningsbara solceller med sig. Testa allt innan vandringen. Ibland tar ju turen längre tid än man tänkt sig eller något oväntat dyker upp.

Här kan du göra en egen karta och planera för en utflykt: www.kso.etjanster.lantmateriet.se. Kartunderlag från Lantmäteriets karta. 

 

Hur tar jag mig ut om jag inte redan har bil med mig?

Det går att hyra cykel och bil i Arjeplog. Det finns information på Turistbyrån, Silvermuseet. Buss är inte alltid så enkelt att passa in för de tider man planerar vara ute, men kolla här hos Länstrafiken i Norrbotten: www.ltnbd.se

 

 

Torleif Burmans lätta vandrarkängor på Vuordnátj 2018. Foto Maria Söderberg 

Gå i egen takt!
Ta på de mest bekväma skorna.

Är det något vi kommit underfund med under vår tid med Top of Arjeplog är det våra olika förutsättningar. Det flesta når faktiskt toppen. Det är ingen tävling. Vi har stor hjälp av sommarens ljusa nätter. Om man är ovan att vandra i fjällen ska man se till att bara ha litet extra tid på sig.
Njutningen är stor när man når högsta höjd. Inspireras till exempel av poeten Edit Södergran! I dikten ”Triumf att finnas till…” skriver hon bland annat om känslan av att ”vara en del utav oändligheten”.
Men den fina känslan kan snabbt bytas ut mot en stor plåga… fötterna! Det går oftast bra med ett par ingångna gympaskor eller kängor. Vårt bästa tips är att förplåstra hälarna och andra delar som utsätts för nötning. Glada fötter är A och O.

 

Behöver man oroa sig för knott och mygg?

På kalfjället finns det sällan mygg, men i björk- och videskog kan det förekomma rikligt. Det flesta av oss toppvandrare har dock sällan
användning av myggmedel. En del använder mygghatt eller portabel myggavskräckare
. Mygg dras till mörka nyanser, därmed skyddar vita kläder bättre än svarta. Testa gärna att göra eget myggmedel! Ingredienserna kan vara rapsolja, nejlika och citron. En del anser att intag av vitlök fungerar eller varför inte traditionell tjära? Googla och hitta många recept.
En liten tröst i det irriterande surrandet kan vara att utan insekter drabbas många djur, som till exempel fåglarna. En svartvit flugsnappare kan till exempel äta upp till 2 400 myggor per dag. Om du som barn har fått några myggbett är du förmodligen mindre känslig och har utvecklat någon form av immunitet. Om ett knott- eller myggbett irriterar och svullnar: Undvik att klia och kyl ned med kallt vatten eller is. Det går också att behandla med exempelvis hydrokortisonsalva. Men vi har olika känslighet, så standardtipset är att alltid ha med någon form av motmedel.

Laisviksberget 24 maj 2017. Isen ligger fortfarande kvar på Hornavan. Foto Maria Söderberg 

 

Fem lagom stora favoriter

Här fem favorittoppar nära Arjeplog som tar mellan 45 min till 2 tim att nå
(allt beroende på hur fort du vill och kan gå). Vi har en massa bra tips när det gälelr längre vandringar. Titta runt på denna sida så får du många tips.

1. Veälbmábuovđđa nära Mellanström, 710 m ö.h. Stuga på toppen.
2. Vuordnátj nära Svelleholm vid Hornavan, 652 m ö.h.
3. Båtsojvárre / Renberget Arjeplog, stuga intill toppen, 628 m ö.h.
4. Áhkális, Bukt vid Hornavan, 784 m ö.h.
5. Lájsovárre, Laisviksberget, nära byn N Laisvik 705 m ö.h.

Nasafjäll med topptur i tufft väder: Mitt i sommaren kan vädret bjuda på hårda prövningar. Olika tjänster håller koll, men tänk alltid på att vind, regn och sol kan växla snabbt i fjällen. Ta alltid med en regn- och vindskyddsjacka, handskar och mössa. Och njut, även om det blåser upp! Här har vi i bild vana fjällvandrare med André Karlberg och Gussar Blomgren till vänster i bild. Om du har specifika frågor om utrustning kan vi förmedla kontakt. Foto Maria Söderberg 

 

Vad innebär allemansrätten?

Den unika allemansrättens grundregel: Inte störa – inte förstöra.
Här några saker att tänka på:

💚 Du får du vandra nästan överallt men ej på tomter, planteringar och vid bostadshus.

💚 Elda helst på färdig eldplats och inte vid torr väderlek eller hård vind. Det är inte tillåtet att använda vindfällen eller hugga eller såga ner träd eller buskar eller ta ris, grenar eller näver från levande träd. På marken löst liggande grenar, kvistar och kottar får du använda – helt okej!

💚 Hundar får inte vara lösa tiden 1 mars till 20 augusti när djuren har ungar. De ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt och ren.

💚 I Arjeplogs fjäll och skogar behövs särskild hänsyn till renskötseln. Upplev renarna på avstånd. Respektera renskötarnas arbetsplatser och privatliv vid visten och renhagar. Om du hamnar i en renflyttning håll dig undan och gör så lite väsen av dig som möjligt tills hjorden passerat.

💚 Ser Du skräp i naturen – ta gärna med det, om det är möjligt! Vi vill passa på att skryta litet här: Toppvandrare i Arjeplog är fantastiska på att inte lämna något efter sig!

Läs mer här om Allemansrätten här: www.naturvardsverket.se.
Ladda gärna ned broschyren: ”Fridlysta växter och djur i Sverige”.

Varm dag på Alep Iksják 21 juli 2016. 789 m ö.h. Foto Maria Söderberg

 

Mer om Top of Arjeplog

Bli gärna med i vår Facebook-grupp här. Vi har 920 medlemmar (febr 2020).
https://www.facebook.com/groups/topofarjeplog/
Vår folderserie har tagits fram med stöd av Region Norrbotten, Sparbanken Nord, Arjeplogs kommun, Top of Arjeplog, LONA-projekt (Naturvårdsverket) och ABF Norr.