Blåklockan bygger upp sitt underjordiska
system innan den visar sina blommor.
Det är så det också fungerar med den bästa
av verksamheter. Här får blåklockan vara
en påminnelse om hur idéer kan växa.

JULSALONG, SILVERMUSEET, ARJEPLOG 10 DEC 2023 – 31 JAN 2024
ARJEPLOGS KONSTFÖRENING 

 

Blåklocka (Campanula rotundifolia). Foto Maria Söderberg

Vad ska jag visa? Barbro Holmström från Arjeplogs konstförening ringde och undrade om jag ville delta i Julsalongen 2023. I år var temat fotografi. Men hur väljer man ut något? Jag letade igenom bilder från Bok & Vandring i Jäckvik / Jäggeluaktta och fastnade för… en blåklocka. Kanske för att just detta med naturen är så speciellt för våra bok- och författardagar? Bilden är tryckt på canvastyg, storlek 40 x 60 cm. Den ackompanjeras av två vykort plus ett erbjudande inför kommande Bok & Vandring (se nedan).
Blåklocka är en av våra mest älskade blommor. I en publik omröstning arrangerad av Svenska Botaniska Föreningen utsågs 2021 liten blåklocka till Sveriges officiella nationalblomma.
Man kan också läsa om hur blomman är viktig för den biologiska mångfalden – många olika insekter och spindlar besöker och lever på och i växten.
Men varför är jag förtjust i liten blåklocka med det latina namnet Campanula rotundifolia? Har ju några till favoriter (absolut!), men stannar ofta till och beundrar den strävsamma vackra blå växten med sin smala stam. Vid en av våra botaniska turer på Stiehpaltjåhkkå under Bok & Vandring spanade vi till exempel in den. Bilden i Julsalongen är från en sådan tur med Thomas Öberg som naturguide.
Första året blommar liten blåklocka inte alls, utan den bygger upp sitt näringsarbete genom det underjordiska, mångåriga grensystem, varifrån de blommande och fruktsättande skotten ska utvecklas. På dessa skott finns endast små och smala blad, eftersom deras huvuduppgift inte är näringsarbetet.

Blåklockshumla. Bild från Trädgårdsmyller.

Den blå färgen underlättar för insekterna att få syn på blommorna. Det finns en humla som är specialiserad på att besöka blåklockor – blåklockshumla (Bombus soroeensis). Detta skriver Johanne Maad, Svenska Botaniska Föreningen, om i en text när blåklocka skulle bli frimärke. ”Om humlan har pollen på sin päls när den besöker en blåklockeblomma kommer pollen att hamna på pistillens klibbiga märke och den blir pollinerad – en förutsättning för att blåklockan ska bilda frön och kunna föröka sig. Vår nationalblomma är flerårig och börjar blomma mitt i sommaren och blommar länge – ibland ända tills frosten tar den på hösten. Liten blåklocka trivs i öppna gräsmarker och finns i hela landet – på fjällängar i norr till ängar och vägkanter i söder – och den är därför en mycket värdig nationalblomma, en del av vår värdefulla biologiska mångfald.”
Till min förvåning finns inte särskilt många dikter och visor om just blåklocka. Men här är en, skriven av den finlandsvenske författaren Mikael Lybeck. 

 

Kvällsvind spelade

Ranunkel och blåklocka stodo på äng.
Kvällsvind tystnade,
smög sig sakta i blomstersäng.
Blåklocka nickar,
blek om kind.
Dimmorna väfva konstfulla täcken,
under de mjuka,
böljande vecken
blommorna slumra med slumrande vind.

Mikael Lybeck (1864-1925)
Dikt från år 1900. 

Lästips:
Om liten blåklocka i Artdatabanken: https://artfakta.se/artinformation/taxa/campanula-rotundifolia-220023/detaljer
”Här blommar blåklockan – trots att den inte borde”: https://www.svd.se/a/Kz6X4y/har-blommar-blaklockan-trots-att-den-inte-borde


Själbmatjåhkkå 21 september 2019. Tänk att blåklockan klarar så karga förhållanden, långt i i september. Foto Maria Söderberg

Märkforsen 3 oktober 2018. Foto Maria Söderberg

Silbbajåhkå 15 juli 2017. Foto Maria Söderberg


Erbjudande Bok & Vandring 2024

Bok & Vandring äger rum för sjätte gången den 18–21 juli 2024. Pris 850 kr. Summan inkl. alla seminarier och vandringar torsdag t o m söndag. Det innebär att man har fritt tillträde till ca 40 seminarier och vandringar.
Under utställningsperioden på Silvermuseet 10 dec 2023–29 febr 2024 är summan 750 kr.
En Swish till 1235009410 (Midsommarviken AB) garanterar dig en plats. Din inbetalning noteras & bekräftas och självklart kan kvitto lämnas. Kontakt maria @ midsommarudden.se 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkomna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 dec 2023: Bok & Vandring på Reimersholme Hotel

Adolfström: Guidad visning lördag 3 augusti 2024