Gáldesbuovdda – eller som det ofta skrivs idag i en kortare form – Galtis, vid Hornavan.
Ett utflyktsmål i modern tid med bilväg ända upp til toppen.

Faksimil från Janrik Bromés bok “Nasafjäll. Ett Norrländskt silververks historia” (1923).

 

  • 15 februari 2015

Berg som slutar på buovvda är rundade och släta. De har en krans av skog kring basen. Allt detta stämmer väl med Gáldesbuovdda, eller Galtispouda som den mest använda stavningen idag ser ut. Buovdda är också namnet för en man som är flintskallig. Enligt nordisk mytologi är det vindguden Biegga Galles som har svept dem rena och slipat dem runda. Biegga Galles tros, enligt Nordiskt familjelexikon, ”med sin skofvel (koivo) kasta ut blåst och oväder för att plåga lapparna på fjällen”. Vindguden avbildas på den samiska trumman med en skofvel i högra handen och en klubba i den vänstra.
Gáldesbuovdda är ett lågfjäll som ligger 800 meter över havet. Det ligger några mil söder om polcirkeln och man kan se midnattssolen från toppen mellan 12 och 30 juni. Utsikten är magnifik och man kan blicka ut över skogar, byar och odlingsmarker. Inlandsskärgården, som vimlar av av förhistoriska lämningar upp till sjutusen år gamla, ligger vid dina fötter. ”Det här var ett rikt landskap för stenålderns jägarfolk, med fisk och vilt i överflöd. Spåren av bosättningar på sandåsarna är många”, skriver Länsstyrelsen i Norrbotten när de berättar om naturreservatet som man beslutade om 1971.
Författaren Janrik Bromé besökte Arjeplog flera gånger, 1912, 1918 och 1920. Han skriver att man ”om möjligt icke underlåta att bestiga” fjället Gáldesbuovdda. ”Vid öppet vatten ror man över nedre Hornavan till fjällets fot, varifrån man sedan går upp till toppen på mindre än en timme. Stigen från sjön är för övrigt lätt att vandra”.

Janrik Bromé: ”Detta måste vara en av landets
mest imponerande utsiktsplatser”
(1920).

Janrik Bromé, författare.
Bild Publicistklubben 1936.

Bromé beskriver hur bygdens folk samlas på toppen under midsommarnätterna för att se solen. När han själv kommer upp ser han ”midnattssolens röda, glödande klot” och menar att detta måste vara en av landets mest imponerande utsiktsplatser.
Idag når en asfalterad bilväg ända upp på toppen. På den södra sidan av berget ligger en skidanläggning och ett hotell, Silver Lodge.
När man tittar på Gáldesbuovdda ser man själva urberget. Fjällkedjan börjar tre mil västerut, bortanför Jäckvik, som är mycket yngre. Vindguden Biegga Galles slipade alltså av något riktigt, riktigt gammalt.

 

Med Åsarna och inlandsskärgården i bakgrunden. På andra sidan byn Bukt och fjället Áhkális. Man kan se midnattssolen från toppen mellan den 12 och 30 juni. 

Top of Arjeplog Gáldesbuovdda 20 juni 2015. Foto Maria Söderberg

Top of Arjeplog Gáldesbuovdda 20 juni 2015. Foto Maria Söderberg

Top of Arjeplog Gáldesbuovdda 20 juni 2015. Foto Maria Söderberg

 

 

 

A N N O N S